A. Šoljić kao tinejdžerica iz opkoljenog bh. grada izbjegla u SAD

Sarajka Aldiana glavni urolog bolnice u Bostonu

10.04.2019.
u 21:00

Aldiana Šoljić 1994. je kao 17-godišnjakinja s mlađim bratom Semirom izbjegla iz opkoljenog Sarajeva u Sjedinjene Američke Države, a nakon toga pridružili su im se i roditelji.

Malo žena

Sada obavlja funkciju glavnog urologa u uglednoj bolnici Massachusetts General Hospital u Bostonu, a kako kaže, tragedija ju je inspirirala da upiše medicinu. Danas je svjetski poznata urologinja i prvi je glavni urolog kojeg je zaposlila ta bolnica. Njezin novi početak u novoj državi, na novom kontinentu, ubrzo je uzdrmala tragedija. Aldianin otac doživio je fatalnu nesreću kada je pao s krova kuće. Dogodilo se to nakon gotovo godinu dana njihova boravka u SAD-u. Engleski gotovo da nisu ni govorili, a Aldiana je, sjedeći pokraj očeva kreveta u bolnici, bez znanja što se događa, shvatila važnost kreiranja veze s ljudima koji prolaze kroz najteže trenutke u životu. Odlučila je studirati genetiku, međutim, nakon očeve smrti pravi preokret u karijeri i odlučuje upisati medicinski fakultet kako bi se mogla brinuti o ljudima. Tijekom posjeta ocu u bolnici uvidjela je da neki ljudi vode iznimnu brigu o njezinu ocu, majci i njoj – shvatila je da joj to odgovara unatoč tome što je proživljavala teško životno iskustvo. Nakon srednje škole medicinu je upisala na Sveučilištu Temple, a po završetku studija dobila je posao u Općoj bolnici Massachusetts. Prema njezinim riječima, život je izazov. - Događaji i stvari se nekako odvijaju sretnim tijekom - kazala je po dolasku na novo radno mjesto. Od svih urologa na svijetu, manje od 10 posto je žena u ovom pozivu.

Šoljić trasira put ženama na ovom polju medicine, a kako je kazala – brojka se povećava. U sljedećih šest godina predviđa kako će broj žena među urolozima porasti na 25 posto.

Klinika za urologiju Mass General bolnice širi kapacitete, primat će više pacijenata, samim time i novog medicinskog osoblja, a tu radi ukupno 16 specijalista urologa.

Strastvena liječnica

To će ovoj bolnici povećati ugled, pacijenti neće više morati čekati na pregled – a budućnost urologije Mass General bolnice s Aldianom Šoljić na čelu djeluje svijetlo i optimistično. Tako, naime, stoji na službenoj stranici ove bolnice. A zbog čega se odlučila za urologiju? Šoljić kaže kako ju je odabrala jer je fascinira tom granom medicine. Zahtijeva visoku kiruršku preciznost, tehničko znanje i balansira toliko puno grana medicine. Muškarci, žene, stari, mladi – svi mogu imati probleme urološke prirode, a odnos na relaciji liječnik-pacijent zahtijeva dosta rada i strpljenja, kaže. U Mass Generalu se nadaju kako će u budućnosti, i sa širim kapacitetom, moći zaposliti strastvene profesionalce kakva je dr. Šoljić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?