Peticija & činjenice

Sarajevski festival dobio više nego cijela hrvatska kultura

19.12.2015.
u 07:00

Kultura je u FBiH postala unosan biznis, međunarodni festivali izrasli su zahvaljujući svesrdnim cijeđenjem proračuna Sarajevske udruge građana 
ne daju dirati u federalni 'feud'

Dovoljno je samo površno pogledati raspodjelu prihoda koji su se iz Federalnog ministarstva kulture i sporta slijevali skoro stalno u ruke udruga građana, dakle privatnih udruženja, uglavnom iz Sarajeva, da se može kao licemjerstvo i kriminal opisati reakcija tih udruga nakon ovogodišnje raspodjele dijela kolača koji je provela ministrica Zora Dujmović, piše Večernji list BiH.

Milijuni 'građanima'

Potpisnici peticije za smjenu ministrice, a sve su udruženja i organizacije bošnjačke 'internacionalne' kulture koji to traže, samo na sebe su skrenuli pozornost i dali povoda da se zbroji koliko su novca prijašnjih godina izvlačili iz federalnih i drugih fondova. Tako se na vrhu 'buntovnika' našla Udruga građana Internacionalni teatarski festival MESS u vlasništvu redatelja Dine Mustafića. Ova udruga je u 2013. kao i u 2014. godini iz federalnog ministarstva kulture i sporta dobila 280.000 maraka.

Ovaj je iznos pojedinačno veći od svih drugih manifestacija počevši od Dana Matice hrvatske i drugih događaja hrvatske kulture u te dvije godine, ako se izuzmu razni 'folklorni' događaji i obnova spomeničke baštine. 
East West centar, iza kojega stoji redatelj Haris Pašović, također je inkasirao 280.000 maraka u dvije godine iz federalnog ministarstva kulture za nešto što se u ekonomskome kodu raspodjele novca iz ovoga ministarstva vodi kao 'realizacija programa East West Centra'. 


Enver Hadžiomerspahić iz Udruženja građana Ars Aevi - Umjetnost epohe za 'održavanje i redovne aktivnosti Art Depoa Ars Aevi' je u prošloj godini dobio 52.000 maraka, te još za 'troškove za smještaj ARS AEVI' 48.000, odnosno ukupno 100.000 maraka u prošloj godini, što je dvostruko više nego što su dobili u 2013. kada im je raspoređeno 45.000 maraka. Iza udruženja JAZZ FEST Sarajevo se nalazi Edin Zubčević, a u posljednje dvije godine je dobio 110.000 maraka.

Slijede Sarajevske večeri muzike, također registrirani kao udruga građana koja je u dvije godine s federalnog računa povukla 31.000 maraka, Balet Fest koji je dobio 22.000 maraka... Istodobno Udruga građana Obala Art Centar Sarajevo, koja stoji iza Sarajevo Film Festivala je u dvije godine iz proračuna ministarstva kulture dobila 1,2 milijuna maraka, no oni formalno nisu potpisali peticiju za smjenu ministrice.

Stalni trend

Istodobno jedina kulturna manifestacija Hrvata koja je dobila značajnije novce su Dani matice hrvatske Mostar koja je u dvije godine dobila 120.000 maraka. Kada se ovo zna, posve su logična, ali ne principijelna i moralna reagiranja raznih privatnih udruženja koja su proračun Federalnog ministarstva kulture u proteklim godinama doživljavala kao svoj feud, te su na temelju toga novca i izgradili međunarodnu reputaciju. U posljednje četiri godine se iznos koji se raspoređivao za kulturu dodatno drastično smanjio na štetu Hrvata. Od otprilike 17 % koliko su dobivali 2011. godine, u 2014. je to spalo na oko 8%. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije