završeni jednomjesečni pregovori

Sarajevska županija prva u kojoj će vlast biti formirana bez SDA

05.12.2018.
u 07:39

Sarajevska županija mogla bi biti prva u Federaciji koja će dobiti novu izvršnu vlast. Nakon jednomjesečnih pregovora predstavnici tzv. Bh. bloka i skupine narodnjačkih bošnjačkih stranaka potpisali su programski dokument za sastav nove Vlade koju će voditi Edin Forto iz Naše stranke.

Imenovanje do kraja godine

Osim NS-a, u novoj županijskoj Vladi participirat će i Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB) Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

- Do sada su se programski dokumenti isključivo pisali na jednom ili dva lista A4 formata. Prepoznat ćete koje mjere je moguće provesti odmah. Želim reći da sam u ovom trenutku kandidat za premijera, moramo to potvrditi još službeno na županijskoj Skupštini - rekao je Forto nakon potpisivanja sporazuma.

Iako u vlast ulazi šest stranaka, one su podijeljene u dva bloka, od kojih svaki dobiva po šest ministarskih pozicija. Bh. blok, u kojem su SDP, DF i NS, predložit će kandidate za ministarstva zdravstva, socijalne skrbi, komunalnog gospodarstva, pravosuđa, prostornog uređenja te prometa.

Njihovi partneri iz NiP-a, SBB-a i NBL-a međusobno će rasporediti ministarstva obrazovanja, unutarnjih poslova, gospodarstva, kulture i financija i branitelja. Još ranije je čelnik NiP-a Elmedin Konaković izabran za predsjednika županijske Skupštine. Prema najavama, imenovanje nove Vlade moglo bi doći pred županijski parlament do kraja godine.

Od pobjednika do gubitnika

Sličan krug stranaka vodi pregovore i u Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj, Zeničko-dobojskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji, ali, čini se, s manje uspjeha nego u Sarajevu. Za sada ih okuplja želja da izbace SDA i HDZ BiH iz vlasti, iako na višim razinama ne isključuju mogućnost “blokovskog” koaliranja s objema ili jednom od ovih dviju stranaka. Jasno je kako tzv. Bh. blok priželjkuje situaciju u kojoj će moći zaobići HDZ u formiranju federalne, pa i državne vlasti. No, takav scenarij je malo vjerojatan.

S druge strane, HDZ i SDA otvorili su međustranačke razgovore i iako HDZ ne isključuje unaprijed ni jednog partnera s bošnjačke stranke, jasno je kako su upućeni na suradnju sa SDA u nekoliko županija, poput Srednjobosanske, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske. Pozicija HDZ-a je takva da ova stranka sama može formirati vlast u Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji.

Trenutačno je u najlošijoj poziciji SDA, koji se od relativnog pobjednika izbora pretvara u gubitnika. Iako sami nude ruku suradnje svima, za sada ne nailaze na pozitivne odgovore drugih stranaka na bošnjačkoj političkoj sceni. Nema dvojbe da im trenutačno najteže pada gubitak vlasti u Sarajevskoj županiji, koja je politički, ali i financijski, važnija od većine drugih. Za bošnjačku politiku vlast u Sarajevu tradicionalno ima stvarni, ali i simbolički značaj. Pitanje je, međutim, koliko će raznoliki politički savez stranaka nastalih iz SDP-a i SDA izdržati zajedno. Osim političkih, među njihovim liderima postoje i osobni antagonizmi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije