Rasplet situacije

Sarajevo na korak do dobivanja nove vlasti

16.03.2021.
u 15:57

Saga oko imenovanja nove vlasti u Sarajevu polako ulazi u završno poglavlje. Stranke “četvorke”, kao što je poznato, imaju ukupno 18 vijećnika u Gradskom vijeću, što im je dovoljno za izbor izvršne vlasti, no s obzirom na specifičnost bosanskohercegovačkih političkih prilika, za konačan scenarij trebat će pričekati sam dan glasovanja, piše Večernji list BiH.

Poznati kandidati

Kandidat za gradonačelnika odavno je poznat i to je SDP-ov Bogić Bogićević, kandidat za drugog dogradonačelnika je NiP-ov Haris Bašić, dok se oko prvog dogradonačelnika još uvijek vodi rasprava.

Naime, Naša stranka nedavno je za ovu funkciju kandidirala Ivanu Marić, političku analitičarku, međutim, od samog tog čina uslijedio je niz komentara, a najčešće negativnih kritika od dijela bošnjačkog političkog spektra.

Marić se našla pod udarom različitih komentara, pa čak i pojedinih dužnosnika unutar “četvorke” koji su u njoj vidjeli razlog zbog kojega bi moglo doći do gubitka podrške unutar većine.

Irfan Čengić, koordinator uime SDP-a i stranaka “četvorke” za izbor Gradskog vijeća i gradonačelnika Sarajeva, objavio je da je izbor Bogića Bogićevića upitan zbog poteza trenutačnog gradonačelnika Abdulaha Skake, ali i kandidature Ivane Marić za dogradonačelnicu, koju predlaže Naša stranka.

On je tako kazao kako se pojedini vijećnici “premišljaju” za podršku Ivani Marić, čime je pod upitnik došla i većina u Gradskom vijeću, koju trenutačno imaju stranke “četvorke”.

- Tim ljudi s kojim sam radio na okupljanju većine u GV skupio je dvotrećinsku većinu, ali u posljednjih sedam dana ostajemo bez vijećnika zbog nekih potencijalnih kandidata - naveo je Čengić. Sama Marić vrlo je brzo odgovorila kazavši da ne vidi razlog zašto bi “potencijalna kandidatura potencijalne kandidatkinje” mogla i na koji način ugroziti izbor Bogićevića (SDP) za gradonačelnika i Jasmina Ademovića (NiP) za predsjedatelja Gradskog vijeća. I to posebno imajući u vidu da “četvorka” ima 18 vijećnika, a za izbor je potrebno 15 ruku.

Ipak, u kontekstu pozicije dogradonačelnika pojavilo se još jedno ime - Anja Margetić, koja je navodno također izbor Naše stranke. Istodobno, bez obzira na peripetije oko imena, jasno je da sam proces izbora ne bi trebao biti odveć kompliciran, a razlog je činjenica da Statut Grada Sarajeva poznaje samo natpolovičnu većinu u procesu izbora gradonačelnika.

Gradsko vijeće sastoji se od 28 vijećnika, pri čemu svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo (Grad - Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad) bira po sedam izaslanika u GV iz reda općinskih vijećnika.

Procedura izbora

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se jamči minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a ostalima najmanje dva mjesta.

Za izbor gradonačelnika potrebna je većina glasova ukupnog broja gradskih vijećnika, odnosno 15 vijećnika. Gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika, kao i zamjenici gradonačelnika međusobno, ne mogu biti iz reda istog naroda. Prilikom izbora zamjenika gradonačelnika primjenjuje se isti postupak kao i u slučaju gradonačelnika. Bogićević je kandidat “četvorke”, koalicije koju, osim SDP-a, čine Narod i pravda, Naša stranka te Nezavisna bosanskohercegovačka lista pa se očekuje da njegov izbor bude bez prepreka jer su SDP-ov prijedlog prihvatile sve stranke “četvorke” budući da je riječ o kompromisu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?