najučestaliji karcinom kod žena

Sarajevo će biti prvo u BiH u kojem će se cijepiti protiv raka grlića maternice

cjepivo
Foto: shutterstock
24.01.2022.
u 17:05

"Gotovo svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovitim skriningom grlića (PAPA test) i HPV cijepljenjem, a ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića maternice se može izliječiti", ukazali su iz Ministarstva zdravstva SŽ

Ove godine u Sarajevskoj županiji bi trebalo početi cijepljenje protiv raka grlića maternice. Nadležni su poručili da će Sarajevo biti prvo u Bosni i Hercegovini u kojem će se vršiti cijepljenje protiv spomenutog oboljenja.

Kako su priopćili iz Ministarstva zdravstva SŽ, rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje s humanim papiloma virusom (HPV).

"Gotovo svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovitim skriningom grlića (PAPA test) i HPV cijepljenjem, a ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića maternice se može izliječiti", ukazali su, piše Klix.ba. 

Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svaki tjedan, kako su naveli, u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva SŽ dalo nalog za nabavku HPV cjepiva, prvi put u Bosni i Hercegovini.

"U sveobuhvatni pristup prevenciji i kontroli raka grlića maternice potrebno je uključiti i HPV cijepljenje te skrining žena radi otkrivanja raka grlića maternice u ranoj fazi", dodaju.

Županijski ministar zdravstva Haris Vranić je naglasio kako se ministarstvo, kako je izjavio, generalno zalaže za provođenje preventivnih programa.

Kako su obrazložili, po ugledu na zemlje u regiji, ovo ministarstvo u 2022. planira pokrenuti pilot cijepljenje protiv HPV virusa za djecu uzrasta od 11 godina.

Program HPV cijepljenja u SŽ je razvijen u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva i UNFPA Populacijskim fondom Ujedinjenih naroda. U svrhu implementacije ovog programa Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja su osigurali sredstva za ovu godinu.

Ovaj program pokrenut je na inicijativu Ministarstva zdravstva i ministra Vranića, jer je procijenjeno da je cijepljenje, kako su istaknuli, od velikog značaja za prevenciju raka grlića maternice.

Vranić je kazao da dolaskom u ministarstvo nije zatekao ovakvu inicijativu, ali ne isključuje da su određena udruženja predlagala provedbu ovakvog programa u SŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije