15. dani fra Didaka Buntića u Mostaru

“šapat šume” u Kosači

21.10.2018.
u 08:30

Kulturna manifestacija Didakovi dani u cijelosti su posvećeni životu, liku i djelu istaknutoga hercegovačkog franjevca, glasovitog Brotnjaka fra Didaka Buntića, rođenog 9. listopada 1871. godine u Paoči, župa Gradnići, te 96. obljetnici njegove smrti

 

Baletni koncert “Šapat šume” izveden je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u sklopu kulturne manifestacije 15. dani fra Didaka Buntića. Prije koncerta svečano je otvorena manifestacija “Dani fra Didaka Buntića”, a prigodnim riječima publici su se obratili prof. dr. Vlado Majstorović i utemeljitelj ove manifestacije fra Marinko Šakota, dok je o životu i djelu fra Didaka Buntića govorio glumac HNK Mostar Robert Pehar. “Šapat šume” izveli su učenici Osnovne muzičke škole “Mladen Pozajić” Sarajevo i Osnovne glazbene škole “Brotnjo”. Ovaj projekt ukupno obuhvaća 70 učenika s kojima radi oko 30 nastavnika. Projekt je poseban po tome, što je to prvi baletni koncert osnovnih glazbenih škola u FBiH i na njemu su radili mnogi renomirani glazbeni stručnjaci iz svojih oblasti (skladatelj Muamer Balihodžić, balet Bridžita Karabašić, libreto Bojana Vidosavljević i Melina Alagić te mnogi drugi).

Manifestacija je nastavljena jučer u župnoj crkvi sv. Blaža u Gradnićima tradicionalnim “Koncertom odabranih” na kojem su se svojim glazbenim umijećem posjetiteljima predstavili najbolji učenici Glazbene škole (GŠ) iz Širokog Brijega, Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, Srednje muzičke škole iz Sarajeva, OGŠ “Mladen Pozajić” Sarajevo i OGŠ Brotnjo iz Čitluka. Danas, posljednjega dana ovogodišnje manifestacije, u Gradnićima će se u 17 sati upriličiti svečano otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih na koloniji “Didak”, koja je s radom započela u četvrtak. Petnaesti Didakovi dani završit će te večeri u 19 sati u staroj gradnićkoj crkvi predstavljanjem izuzetno vrijedne i zanimljive monografije o župi sv. Blaža Gradnići. Treba istaknuti da će, uz mještane Paoče i Gradnića, ovogodišnjim Didakovim danima nazočiti i brojni znatiželjnici iz Brotnja i Hercegovine kako bi odali dužnu počast tom poznatome hercegovačkom franjevcu, profesoru, graditelju, prosvjetitelju, političaru i ocu sirotinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?