Naslovnica Vijesti

Šansa su im zemlje poput BiH: Trgovci očajni, na lageru stoji 350.000 dizelaša

16. svibnja 2018. u 07:44 0 komentara 2102 prikaza

Da je teško prodati dizelaše uvjeravaju se ovih dana njemački trgovci automobila. Jürgen Karpinski, predsjednik Udruga njemačkih trgovaca vozila (ZDK), upozorava da je mnogima ugrožen opstanak.

"Dilerima trenutno na lageru stoji 350.000 dizelaša. Nitko ih ne kupuje jer zadovoljavaju tek Euro-5 emisijske norme. Vrijednost ovih vozila je 4,5 milijarde eura, pa dileri svakodnevno gomilaju milijunske gubitke", kaže Karpinski, piše Radiosarajevo.ba.

Dodatni problem je što je vrijednost dizelaša koja leasing kuće vraćaju trgovcima izuzetno opala, marže su niske, financijski resursi ograničeni...

Za plasman spornih dizelaša trgovci polovnjaka imaju zemlje u kojima nisu stroge ekološke norme poput, recimo, BiH i država zapadnog Balkana. Ali, u takvim zemljama kupci nemaju duboke novčanike za još uvijek skupe automobile s Euro-5 normom pa se radije odlučuju na jeftinije polovnjake koji ispunjavaju minimalni standard - najčešće Euro-4 normu.

Zato Karpinski apelira na njemačke vlasti da nešto učine, u prvom redu pomogne u razvoju hardvera koji bi vozila s Euro-5 normom prebacio u posljednju ekološku kategoriju Euro-6.

"To bi stabiliziralo tržište polovnjaka, umirilo kupce, pomoglo opstanak trgovaca rabljenih vozila, a bili bi ispunjeni i kriteriji zaštite čovjekove okoline", tvrdi predsjednik Udruženja trgovaca vozila Njemačke.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.