nužne promjene

Sanitarni deponiji puni ambalažnog otpada

03.07.2019.
u 09:20

Dok se količina otpada stalno povećava, stari deponiji su prekapacitirani. Uz nedostatak deponijskog prostora i visokih troškova odlaganja otpada na regionalnim sanitarnim deponijima, mnoga općinska komunalna poduzeća ne mogu financirati odlaganja zbog čega su i dalje u funkciji općinski deponiji koji su trebali biti zatvoreni jer isti nisu sanitarni, samo je dio problema koji su u zajedničkom priopćenju za javnost uputili čelnici javnih komunalnih poduzeća iz Federacije BiH okupljeni oko Udruge komunalne privrede FBiH.

Nesagledive posljedice

U pismu ističu kako se nisu promijenile samo količine već i vrste otpada koji treba zbrinuti, a u međuvremenu u EU uspostavljena je veoma stroga i zahtjevna legislativa po pitanju upravljanja otpadom koja će se u procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji tražiti da se uspostavi, kao i da se ispune mnogobrojni ciljevi u upravljanju otpadom. Najveći problem s kojima se suočavaju komunalna poduzeća u FBiH su opterećenosti deponija mnogim vrstama otpada koje se, uslijed nedostatka odgovarajućih kapaciteta za zbrinjavanje tih vrsta otpada, odlažu na sanitarnim deponijima, kao što su animalni otpad, građevinski otpad, velike količine ambalažnog otpada. Također nedostaju brojni zakoni i pravilnici kako na federalnoj razini tako i na nižim razinama vlasti. Iz Udruge ističu kako BiH nedostaje strateški dokument strategija zaštite okoliša o kojoj ovisi donošenje svih ostalih zakona i pravilnika. Stara strategija istekla je 2018. godine i još uvijek nije izrađena nova niti je u nacrtu. Osim toga, nedostaju zakoni o posebnim kategorijama otpada, a na nižim razinama vlasti nedostaju mnogobrojni pravilnici, kao i stroža kaznena politika nepostupanja fizičkih i pravnih osoba prema otpadu koji proizvode. “Neusvajanje strategije sigurno će uticati na usporavanje razvoja, što će stvoriti i nesagledive posljedice u zaostatku ove grane industrije u odnosu na regiju jer će se onemogućiti otvaranje novih tvornica za zbrinjavanje posebnih kategorija otpada, što bi dovelo i do povećanja zapošljavanja stanovništva, kao i do smanjenoga negativnog utjecaja otpada na okoliš. Također, usporit će se i stvaranje preduvjeta za pristup Europskoj uniji kako u donošenju legislative tako i u ostvarivanju ciljeva u upravljanju otpadom koji su već sada u EU veoma visoki. Međutim, nažalost, ima i onih kompanija kojima će odgovarati neusvajanje strategije, a to su one koje do sada u BiH nisu adekvatno plaćale zbrinjavanje otpada koji proizvode”, poručuju iz javnih komunalnih poduzeća Federacije BiH.

Održivi razvoj

Večernjak je već pisao kako su prošle dvije godine od kada je Vlada FBiH, točnije Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo javni natječaj za izradu federalne strategije zaštite okoliša za razdoblje od 2019. do 2029. i akcijski plan, ali ni danas od tog dokumenta nema ni slova. Spomenimo da su za izradu spomenute strategije bila predviđena izdavanja u iznosu od 341.880 KM. Rok za dostavu ponuda bio je 4. prosinca 2017. godine, a stara strategija važila je od 2008. do 2018. godine i vodila se načelima održivog razvoja, predostrožnosti i prevencije, načelom zagađivač plaća

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije