dan svetog duha

Samostan u Fojnici uređen za blagdan

22.05.2018.
u 10:49

Pripremajući se za proslavu katoličkog blagdana Svetog Duha, odnosno Duhova (20. svibnja), u fojničkom samostanu Duha Svetoga organizirali su uređenje okoliša, što je podrazumijevalo, uz ostalo, i košnju samostanskog voćnjaka. Za tu prigodu, po tradiciji, organizirana je svojevrsna radna akcija – moba.

Za mobu se prijavilo petnaestak kosaca te desetak žena koje su kupile travu. Zanimljivo, jedan od sudionika bio je i fra Nikica Vujica, gvardijan fojničkog samostana, koji je stao zadnji u nizu kako bi ne samo sudjelovao u važnom poslu nego i kontrolirao kvalitetu urađenog.

Koliko smo primijetili, sve odreda kosci bili su vrsni znalci toga posla, vješto su kosili ne samo ravni dio voćnjaka, nego i strmine iznad njega, pa se tako i gvardijan Vujica mogao svojski razmahati. Kad je takav bio uvod, onda ne čudi što je i sama svetkovina ovoga starog samostana protekla u znaku masovnog odziva vjernika iz fojničkog kraja i okolnih župa, sve do Kraljeve Sutjeske. Za tu prigodu i sama Fojnica dobila je svečarsko narodno obilježje od tradicionalnog pečenja janjaca pa do ringišpila.

Franjevački samostan Fojnica nalazi se u Fojnici, ispod brda Križa. Starost samostana nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju nazočnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaestog stoljeća, na osnovi čega se da zaključiti da su još u prvim desetljećima tog stoljeća na području Fojnice imali manju kuću koja je naknadno premještena na lokaciju današnjeg samostana.

Inače, kroz povijest samostani u Fojnici bili su na više lokacija i više puta razarani.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?