lijek?

Samoća gora od pretilosti: Znanstvenica radi na piluli protiv usamljenosti!

Shutterstock
31.01.2019.
u 11:33

Nedavno istraživanje javnog mnijenja provedeno u svim zemljama EU, pokazalo je da je čak 55 posto stanovnika Hrvatske odgovorilo pozitivno na pitanje: "Jeste li se tijekom prošlog tjedna osjećali usamljeno?", prenosi Eurostat

Primjerice jedan od deset Amerikanaca osjeća se izolirano od srugih, a pola milijuna Japanaca pati od društvene izolacije. U Velikoj Britaniji čak postoji ministar usamljenosti, prvi takve vrste, jer je ovo veliki zdravstveni problem tamo, piše New York Post. 

No jedna američka znanstvenica možda ima rješenje, u obliku pilule.

Stephanie Cacioppo sa Sveučilišta Chicago Pritzker School of Medicine, istražuje pilulu koja bi spriječila rizik pojedinca da razvije kroničnu usamljenost, a zbog toga je podvrgnuta i pohvalama i kritikama.  

"Usamljenost povećava rizik od preuranjene smrti za 26 posto, što je zapravo i više nego od pretilosti", rekla je za Fox News. 

Na kritike je odgovorila da su ove pilule nešto kao brzo rješenje, a nikako dugoročno. 

Pilula bi funkcionirala na način da uravnotežuje kemijske spojeve u tijelu koji mijenjaju kemiju u mozgu. Drukčije je, kaže znanstvenica, od antidepresiva, jer se fokusira specifično na usamljenost.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije