Pandemija desetkovala umirovljeničku populaciju

Samo tijekom prošle godine Udruga umirovljenika Široki Brijeg zbog smrti izgubila 136 članova

21.03.2022.
u 16:12

Pandemija je ostavila dubok trag na cijelu svjetsku populaciju, dok je najpogubnije djelovala na umirovljenike, piše Večernji list BiH.
- Uz činjenicu da smo materijalno najugroženija skupina ljudi, i ova pošast od bolesti ne samo da nije zaobilazila osobe treće životne dobi već je upravo desetkovala ovu populaciju - rekao je jadan od članova Udruge umirovljenika Široki Brijeg na sastanku Upravnog odbora Udruge umirovljenika Široki Brijeg, koji je u prostorijama Udruge održan u subotu. Podatak da je tijekom prošle godine ova Udruga zbog smrti izgubila 136 članova, što je tridesetak posto više od godišnjeg prosjeka, dok joj je pristupilo upola manje članova, govori o sve težem stanju ove populacije.
- Ne treba vam objašnjavati kako je pandemija uzrok što smo se odlučili na ovakav korak. Nemamo uvjete za sastanak s pedesetak osoba, koliko ima naša Skupština i naši gosti te smo se odlučili vama prezentirati izvješće o radu za prošlu te plan za ovu godinu. Ako se steknu uvjeti za održavanje skupštine, mi ćemo je održati, a u svakom slučaju će svi članovi Skupštine biti pojedinačno obaviješteni o svim materijalima koji su prezentirani na ovom sastanku - rekao je predsjednik Udruge Slavko Hrkać. Umjesto redovite izvještajne godišnje skupštine Udruge, ove godine izvješće o radu tijekom protekle, 2021. godine, kao i plan za 2022. godinu prezentirano je Upravnom odboru.
Iz izvješća koje je prezentirano vidljivo je da je, unatoč pandemiji, udruga realizirala solidan broj zacrtanih planova. Tako je najugroženijim umirovljenicima podijeljeno 13.560 maraka, 25 osoba koristilo je liječenje u toplicama, od kojih 16 na teret Zavoda MIO. Mnogi su nabavljali ogrjev plaćanjem na rate, a prostorije Udruge su cijelu godinu bile otvorene za članove udruge, gdje su se mogli informirati o svim problemima u svojoj branši.
- Ostaje žal zbog nerealiziranih izleta koji su bili planirani i za sve su bila osigurana sredstva za prošlu godinu. Vjerujem da će ove godine stanje biti takvo da ćemo naše članove odvesti na izlet u Vepric, Travnik, na Blidinje, Uzdol, Šćit, a možda se pruži prigoda i za neke druge izlete. Ovakav oblik druženja uvijek je s oduševljenjem priman od naših članova i uvijek su autobusi bili prepuni - tvrdi Slavko.
Iz financijskog izvješća vidljivo je da je gotovo polovina od ukupnih prihoda podijeljena kao pomoć ugroženim članovima. Odlučeno je da će se i ove godine nastaviti s pomoći ugroženim umirovljenicima u nešto višem iznosu od ranijih. Naglašeno je da se posebice pomogne težim invalidima. Na računu je ostalo 21.938 KM, koje se zbog već poznatih problema nije utrošilo.
- U svakom zlu i neko dobro - reče jedan od članova Udruge.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?