Posljedice poplava uskoro će osjetiti i krajnji potrošači

Samo rijetki će imati novca za pripremu zimnice

'gradska....zagreb....22.08.2002 zimnica.....zvonimir torjanac snimio robert anic'
Foto: 'Photoshop'
21.07.2014.
u 10:16

Na tržnicama se već osjeti porast cijena skoro svih vrsta voća i povrća

Stvarne posljedice razornih poplava na poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini osjetit će se tek u idućim tjednima i mjesecima. Kako dolazi vrijeme sazrijevanja i otkupa voća i povrća koje se koristi za preradu, postat će jasno koliki su doista gubici u domaćoj proizvodnji.

Cijene kao prošlogodišnje

Masovni otkup krastavaca, rajčice, paprika te u Bosni vrlo zastupljenih voćnih kultura, kao što su šljive i jabuke, ove će godine vjerojatno izostati. Većina proizvođača neće moći ponuditi one količine za preradu kao što je to bio slučaj ranijih godina. Već sada je izvjesno da će prerađivači morati posegnuti za uvozom sirovina iz zemalja u regiji, a to znači i znatno veće cijene prerađenih proizvoda na tržištu, piše Večernji list.

Iz banjolučke “Vitaminke”, koja je jedan od najpoznatijih prerađivača voća i povrža u BiH, nedavno su upozorili kako će posebno biti izražen nedostatak paprike. Zbog toga će „Vitaminka“ biti primorana papriku za ajvar i krastavac za zimnicu uvesti iz susjednih zemalja, iako će otkupiti i domaće proizvode koji budu odgovarajuće kvalitete za preradu.

Otkupne cijene će uglavnom biti na razini prošlogodišnjih, što sigurno neće zadovoljiti proizvođače koji moraju iznaći izvor za naknadu šteta od poplava. No, za njih je možda i veći problem zadovoljiti standarde kvalitete za otkup, jer su i oni usjevi koji su „preživjeli“ poplave znatno lošije kvalitete nego ranijih godina.

Potpora od ministarstava

- Važno je da što više ponuđenih količina voća i povrća iz domaće proizvodnje bude otkupljeno, kako bi primarni proizvođači mogli uopće održati proizvodnju i pripremiti se za iduće sezone. Poznato je da u preradu može i djelomično oštećeno voće i povrće pa je za očekivati da prerađivači, odnosno otkupljivači uvaže tu činjenicu, kažu u Udruženju poljoprivrednika.

Značajna pomoć očekuje se i od resornih ministarstava na svim razinama, piše bh. izdanje Večernjaka. Potpora je obećana, ali poučeni ranijim iskustvima poljoprivrednici strahuju da pomoć neće stići ni na vrijeme, a ni u dovoljnoj količini. Posljedice će svakako osjetiti i krajnji potrošači. Zimnica iz industrijske proizvodnje će vrlo vjerojatno biti skuplja nego ranijih godina, a i oni koji se odluče na kućnu pripravu neće mnogo uštedjeti. Naime, na tržnicama se već osjeti porast cijena skoro svih vrsta voća i povrća pa je skoro sigurno da će i ponuda paprike, kupusa, rajčice i drugih kultura koje se koriste za domaću zimnicu biti skromnija i skuplja nego prošle godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije