Intervju: Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH

Samo plebiscitarnim i masovnim izlaskom na izbore u nedjelju možemo zaustaviti otimanje prava koja pripadaju Hrvatima

30.09.2022.
u 11:45

Ako bošnjački lideri napokon odluče poštivati Ustav i stanovnike ove države i ako se stvore preduvjeti za popunjavanje federalnog Doma naroda, onda sam siguran da vlast nakon izbora možemo formirati brzo i učinkovito

Predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini od posebnoga su značaja za Hrvate jer im, zbog zloupotrebe Izbornoga zakona, prijeti još jedno preglasavanje. Osim na izborima za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ovoga puta očitija je nego ikada nakana bošnjačkih stranaka da Hrvatima uzurpiraju i “kontrolni paket” mandata u nacionalnom klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH, piše Večernji list BiH. U borbi da izbjegnu političku eutanaziju Hrvati su se na ovim izborima ujedinili kao nikada ranije. Stranke okupljene oko HNS-a podržale su kandidaturu Borjane Krišto za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, a zajedništvo je iskazano i u izbornoj utrci za parlamente svugdje gdje Hrvatima prijeti preglasavanje. Kampanja je bila naglašeno pozitivna i usmjerena na podizanje izlaznosti hrvatskih birača, a iako ovoga puta nije kandidat ni za jednu poziciju, nju je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Večernji list: Kako ocjenjujete proteklu kampanju? Je li realizirano sve što je planirano?

- Hrvatski narodni sabor i stranke unutar HNS-a u zadnjih su mjesec dana još jedanput iznova obišle cijelu Bosnu i Hercegovinu. Bili smo s našim ljudima od Odžaka do Neuma. Osjećam da ljudi shvaćaju ovaj povijesni trenutak u kojemu se nalazimo. Miješaju se karte u svijetu, a mi ćemo iskoristiti priliku i riješiti hrvatsko pitanje, koliko god se bošnjačko vodstvo opiralo tomu neiskrenim pristupom, figom u džepu, lažima i drugim metodama koje nemaju veze s europskim vrijednostima. Mi nikada nismo bili bliže tomu, a oni koji nam stoje na putu odavno su pročitana knjiga i nećemo se dati zavesti. Svjestan sam i da mnogo toga moramo i možemo poboljšati u korist hrvatskoga čovjeka. Uvjeren sam kao nikada prije da to možemo s mladim ljudima koji su se angažirali u ovoj kampanji i koji su zajedno sa svima nama poslali poruku zajedništva i izgradnje boljega društva, gdje posebno mislim na mlade gospodarstvenike i poljoprivrednike te mlade hrvatske obitelji koje su nosivi stup naše budućnosti.

Večernji list: Čini se da je HDZ, pa i cijeli HNS, u kampanji isticao značaj što masovnijeg izlaska Hrvata na izbore kako bi se spriječio izborni inženjering, posebno u ZDŽ-u i SBŽ-u. Koliko je realna opasnost da se Hrvatima ponovi “platforma” ili “Alijansa”?

- Opasnost od izbornog inženjeringa uvijek će postojati dok je postojećih neustavnih izbornih pravila. Najave vodećih bošnjačkih lidera o preglasavanju shvaćamo krajnje ozbiljno, pogotovo u središnjoj Bosni koja je naš ponos. Ono što oni trebaju ozbiljno shvatiti jest to da ćemo mi odgovoriti kao nikada prije na takve razarajuće politike protiv našega naroda i naše države. Samo plebiscitarnim i masovnim izlaskom na izbore u ovu nedjelju možemo zaustaviti otimanje prava koja pripadaju Hrvatima. Razgovarao sam s braniteljskom populacijom i vidim ogorčenost zbog nezahvalnosti velikog dijela bošnjačke javnosti kada je u pitanju gledanje na povijest, pogotovo na ulogu HVO-a u obrani i oslobođenju Bosne i Hercegovine. Svakodnevno huškanje na Hrvate, dirigirano rušenje simbola i zastava, kao nedavno u Varešu i kod Tešnja, kao izraz političke netolerancije, ali i orkestrirani prosvjedi u Sarajevu svjedoče da bi neki željeli Bosnu i Hercegovinu bez Hrvata. Mi im poručujemo da im to neće proći i da se ne odlučuju na takve korake ako misle dobro ovoj državi koja je u potpunosti oslonjena na jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Večernji list: Na listama je puno novih lica, mlađih kandidata. Kako očekujete da birači prihvate taj zaokret?

- Obećali smo da ćemo dati prostor novim, mladim i neopterećenim snagama. To smo i učinili. Mladi razumiju koliko je važno raditi na izgradnji pravednog sustava i novih prilika na zdravim i čvršćim temeljima. Oni prepoznaju i sve nefunkcionalnosti u našoj državi i društvu koje su se akumulirale ovih zadnjih godina zbog zatrovanih odnosa u društvu. Na njima je da isprave greške i porade na izgradnji boljeg, suvremenijeg i modernog društva u kojemu neće biti prostora mržnji, ali isto tako u kojemu će se braniti interesi hrvatskoga naroda u cjelini. Dokazali su da imaju snagu i znanje koje nam je potrebno. Posebno sam zadovoljan što je na našim listama ponovno veliki broj žena.

Večernji list: Osobno ste odlučili ne biti ni na jednoj listi na ovim izborima. Strahujete li da bi to moglo negativno utjecati na izborni rezultat u cjelini?

- Ne vidim zašto bi me bilo strah. Uvijek sam tu da služim svom hrvatskom narodu, bez obzira na to o kojoj je funkciji ili listi riječ. Moja politička odluka je pokazati kako doista imamo snagu te kako stvaramo promjene za budućnost u ovoj državi, što je i naziv našeg stranačkog izbornog programa. Imamo iznimne kandidate na svim listama. Ono što je važno istaknuti jest da Hrvati kroz HNS prvi put imaju jednog kandidata za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno zajedničku kandidatkinju Borjanu Krišto.

Večernji list: Kakav ćete izborni rezultat HDZ-a i HNS-a smatrati uspjehom?

- Uvjeren sam kako će HDZ BiH i HNS BiH ostvariti plebiscitarni rezultat i imati apsolutnu pobjedu na svim listama. Naš najveći fokus je na povratku jednakopravnosti i suverenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je polazišna točka i mjerna jedinica za naš uspjeh. To je na kraju krajeva i obveza i dužnost koju imamo prema svim našim poginulima i ranjenima koji su svoj život dali kako bi Hrvati živjeli u Bosni i Hercegovini. Stabilnost, sigurnost i sveukupni napredak našeg hrvatskog naroda nešto su na čemu svakodnevno radimo. U isto vrijeme, radimo intenzivno na našem putu prema Europskoj uniji i NATO-u. Međutim, u situaciji u kojoj se nalazimo, u kojoj shvaćamo opasnost unitarizma i svakodnevnog kršenja naših prava, ovo prestaje biti samo pitanje Hrvata i postaje i pitanje opstojnosti BiH, s obzirom na to da svjedočimo silovitim nasrtajima na Ustav. Kao legitimni predstavnici, trošimo iznimnu količinu energije u pokušajima odvraćanja takvih radikalnih i retrogradnih politika koje nam dolaze iz političkog Sarajeva. To je još uvijek, nažalost, naša svakodnevica. Nadam se, a to sam kazao i prije, kako ćemo se nakon izborne pobjede i zaštite Ustava BiH moći u potpunosti usredotočiti na socioekonomska pitanja i reforme.

Večernji list: Kako komentirate to da je visoki predstavnik, čini se, odustao od nametanja djelomične izborne reforme prije izbora?

- Vjerujem kako smo svi ostali zatečeni time što visoki predstavnik nije završio započeti posao nametanja svojih odluka vezano za Izborni zakon u lipnju ili srpnju i što je to odlučio prolongirati, evo, do današnjeg dana. Razumijem njegovo oklijevanje nakon prijetnji smrću i nasiljem. Politički prosvjedi “nahuškane raje” ispred njegova ureda ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim. Bilo je predvidljivo i najavljivano da će bošnjački predstavnici natjerati svoje stranačke pripadnike da izađu na ulicu. Bosna i Hercegovina puno je više od Sarajeva. Agresivna ulica nema pravo biti iznad Ustava i političkih prava jednog naroda. Poruke koje su poslane iz Sarajeva o prebrojavanju, ratu ili Hrvatima koje treba strpati u vagone i valjda otjerati s njihovih ognjišta su skandalozne i mi ćemo se protiv takvog netolerantnog Sarajeva odlučno politički boriti. Vjerujem kako su predstavnici međunarodne zajednice na visini zadatka te da djeluju u cilju zaštite Daytonskog sporazuma, odnosno Ustava koji jasno prepoznaje ravnopravnost triju konstitutivnih naroda te da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati. U više navrata izjavio sam kako bi bila loša poruka da se na bilo koji način integritet cjelokupne međunarodne zajednice, pa i samog OHR-a, dovode u pitanje zbog politički motiviranih prosvjeda radikalnih bošnjačkih unitarista, a na štetu hrvatskog naroda i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Još jednom ću poručiti da Bosna i Hercegovina, bez Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, ne može opstati.

Večernji list: Očekujete li brzo formiranje vlasti na svim razinama nakon izbora i s kim je HDZ BiH spreman surađivati u tom procesu?

- Teško je prognozirati formiranje vlasti u trenutku kada još nemamo izborne rezultate. Proces formiranja vlasti nije jednostavan zadatak, osobito u Bosni i Hercegovini u kojoj imamo složen sustav i još složenije odnose. Provedba izbornih rezultata dijelom ovisi i o tome hoće li bošnjački lideri još jednom izvršiti protuustavnu krađu hrvatskih pozicija i uzurpiranje prava Hrvata. Ako odluče na to, bojim se da idemo u nesagledivu, dugu i nepredvidivu političku krizu. Ako odluče napokon poštivati Ustav i stanovnike ove države i ako se stvore preduvjeti za popunjavanje federalnog Doma naroda, onda sam siguran da vlast možemo formirati brzo i učinkovito.

Večernji list: Što vidite kao prioritetne zadatke u postizbornom razdoblju, posebno na federalnoj i državnoj razini?

- Naši prioritetni zadaci u prvom su redu definirani programom HDZ-a BiH koji je pomno pripreman i predstavljen javnosti pred ove izbore. Kao takav, predstavlja konkretan plan koji ima kapacitet izboriti se s najvećim društvenim, političkim, gospodarskim i sigurnosnim izazovima. Naravno, ostaje vidjeti izborne rezultate i mogućnosti za programska partnerstva. Ta partnerstva tražimo već dulji niz godina, očekujući nekoga s bošnjačke političke scene s kim možemo producirati dokumente o ključnim koracima i očekivanjima tijekom mandatnog razdoblja.

Večernji list: I dalje se mnogo špekulira o vašoj političkoj budućnosti i navodnim planovima da preuzmete mjesto predsjedatelja Vijeća ministara?

- Naši prioriteti su očuvanje hrvatskih prava, provođenje nužnih reformi i ublažavanje duboke krize u koju smo zapali, kako zbog radikalizma sarajevskih unitarista tako i zbog globalnih događanja. To su pitanja koja su znatno veća od mene samoga i na njih se moramo usredotočiti u ovu nedjelju.

Večernji list: Kakva je vaša poruka biračima, a posebno onima koji još nisu odlučili hoće li i kome će dati svoj glas 2. listopada?

- Moja molba svima nama jest da u nedjelju pokažemo snagu i moć našeg hrvatskog naroda. To ćemo i učiniti plebiscitarnim izlaskom kojim ćemo obraniti naša prava i državu. Time ćemo demotivirati sve one koji sanjaju san o dominaciji nad našim nepokolebljivim hrvatskim narodom. Ovo je i naša država. Hrvatska krv se prolijevala za nju i hrvatske su majke za nju lile suze. Nećemo je prepustiti nikome. Ovi su izbori više od samo izbora. Ovi su izbori povijest. Stoga, vratimo zajedništvom ono što je naše i što nam oduvijek pripada. Ustrajno do pobjede! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije