Kakve su navike majki u BiH?

Samo jedno od 10 djece u BiH hrani se majčinim mlijekom i nakon pola godine života

22.12.2016.
u 10:00

Poznato je da je majčino mlijeko najbolja hrana za bebe. Prema mišljenjima stručnjaka, dojenje je ključno za unapređivanje zdravlja djeteta, ali i majke. Djeca koja su dulje pila majčino mlijeko su zdravija, imaju manje alergija, respiratornih infekcija, šećernih bolesti i manje su sklona pretilosti. Dojiti ili ne za mnoge majke je dvojba. Pojedine imaju problema pa ne mogu dojiti svoju djecu, dok druge zbog raznih razloga prerano prestaju dojiti. Istražili smo kakva je situacija u Hercegovini, Mostaru, ali i što pokazuju podaci za BiH, piše Večernji list BiH.

Nedovoljna informiranost

- Najčešći razlog prestanka dojenja je nedovoljna informiranost, a pod tim mislim i na loš utjecaj okoline, tj. miješanje okoline i dijeljenje informacija onih koji nisu dovoljno informirani o tom pitanju pa majke često slušaju komentare kako im mlijeko nije dovoljno zdravo, da se dijete nepotrebno pati na majčinom mlijeku, što ih obeshrabri u dojenju jer smanjuje njihovo povjerenje i motiviranost. Majke trebaju biti više educirane vezano za dojenje i prehranu, rekla nam je u razgovoru medicinska sestra Rusmira Arapović iz SKB-a Mostar. Tek oko trećina bolnica u BiH ima osoblje zaduženo za davanje praktičnih savjeta u dojenju majkama, a SKB Mostar jedan je od pozitivnih primjera u BiH koji je prepoznao važnost educiranja majki o ovoj temi. Zahvaljujući medicinskoj sestri Rusmiri koja se svakodnevno bavi savjetovanjem majki o dojenju kroz razne aktivnosti i tečajeve, iskustva s mostarskim mamama su sve pozitivnija. Neovisna međunarodna zdravstvena mreža Steady Health provela je istraživanje o stavovima i praksama o dojenju mama u BiH. Istraživanje je pokazalo da samo jedna od 10 majki u BiH nastavlja dojiti dijete nakon šest mjeseci, a ista su iskustva i sestre Rusmire u SKB Mostar: - Općenito mislim da majke doje nekih šest mjeseci. Savjetujem ih isključivo po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Razdoblje isključivog dojenja je do šest mjeseci, nakon čega se trebaju uvesti još dva obroka različite hrane. Idealno razdoblje za dojiti bilo bi do prve ili druge godine djeteta. Prema rezultatima istraživanja, više od polovine ispitanika u BiH smatra da majčino mlijeko djeluje u skladu sa sustavom “ponude i potražnje”, odnosno da svaka majka ima točnu količinu mlijeka za nahraniti dijete i da to treba činiti, no postoje i vrlo različite poruke među ispitanicima.

Važno je ponašanje majke

Čak 24% dojilja iz FBiH te 31% iz RS ne zna jesu li ili nisu imale dovoljno mlijeka za svoju djecu. Također, u FBiH više od 40% njih smatra da majčino mlijeko može iznenada nestati, a čak 20% ispitanica u RS smatra da se majčino mlijeko može ukiseliti. Ovakvi podaci pokazuju da postoje nedostaci i velike razlike u informiranost majki diljem BiH te da dojenje nije nešto što je svladano uz pomoć zdravstvenih usluga osoblja s kojima se majke susreću tijekom trudnoće i boravka u rodilištima. Rezultati istraživanja su pokazali da 4,2% ispitanih majki iz FBiH te 8,33% iz RS uopće nije dojilo svoje dijete. Petina majki iz FBiH navodi da su bebe hranile adaptiranim mlijekom, i to uglavnom po preporuci liječnika, dok one iz RS-a navode kako je razlog nedovoljna količina vlastitog mlijeka. - Na količinu mlijeka utječe način ponašanje majke, primjerice rijetki ili preskočeni podoji, nenoćna dojenja, nedovoljno izdajanje, uvođenje dohrane ili pak medicinska pozadina; anemija, policistični jajnici, hipotireoza i drugo, rekla nam je medicinska sestra SKB-a Mostar Rusmira Arapović. Kada je dojenje u pitanju, ne mogu se zaobići ni sve prisutnije diskusije o tome treba li djecu dojiti u javnosti ili ne. Iako je većina majki u BiH čula pozitivne kritike o dojenju: da je to najprirodniji način da se beba nahrani, da je dojenje u javnosti potpuno prihvatljivo i da dojilje zaslužuju praktičnu i emocionalnu podršku, do nekih je došla i drukčija poruka. Steady Health navodi rezultate u kojima je oko 10% majki čulo i smatra da dojenje treba biti skriveno od očiju javnosti, a 50% majki iz RS te 43% iz FBiH nikada nije dojilo u javnosti. - Dojenje zahtijeva medicinsku podršku majci jer kad joj date pravilnu podršku i informacije, puno je lakše i bolje, zaključila je u razgovoru Arapović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?