VSTV BiH donio odluku

Šajin, Ljubić-Čović, Herceg i Hidović novi suci u čitlučkom Sudu

24.03.2017.
u 07:00

Još od studenog prošle godine Općinski sud u Čitluku čekao je na imenovanje sudaca koje je sukladno zakonu, a jučer je na sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH konačno riješen i taj problem. Članovi VSTV-a BiH su na pozicije ovaj put imenovali tri suca iz reda hrvatskog naroda te jednog iz reda bošnjačkoga naroda, piše Večernji list BiH. Imenovani suci su Gorjana Šain, Anđela Ljubić-Čović, Boris Herceg i Aida Hidović. Na taj način konačno je završena trakavica glede imenovanja sudaca u Općinski sud u Čitluku.

Što prije početi s radom

- Naš cilj je cijelo vrijeme bio vratiti priču u zakonske okvire i osigurati uvjete da Sud počne s radom. Vlada HNŽ-a je i financirala ovaj projekt te se nadam kako će nakon ovih imenovanja suci početi raditi svoj posao i da će Općinski sud u Čitluku profunkcionirati u punom kapacitetu, rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg koji je prilikom prvih imenovanja upozoravao da su urađena protivno zakonima i Ustavu BiH. Sličnog mišljenja je i dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

- Predmeti već mjesecima stoje u kutijama, stvorio se jedan pravni vakuum, što je nedopustivo. Stanovnici Čitluka su već pretrpjeli štetu zbog ove situacije, ali, ako se moralo proći kroz to kako bi se sve uradilo prema zakonskim odrednicama, onda se isplatilo. Očekujem da se jučerašnja odluka VSTV-a BiH provede u što kraćem roku, da se predmeti izvade iz ladica i da Sud što prije počne donositi odluke, poručio je Martinović. Također, zahvalio je svima onima koji su doprinijeli tome da se poništi prvo, nelegalno imenovanje sudaca te da se priznaju pogreške i u konačnici isprave. Svoje zadovoljstvo odlukom VSTV-a BiH jučer nije skrivao ni načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Uvažene primjedbe

- Kao prvo, žao mi je što smo uopće došli u situaciju da imamo problem, a sada kada je priča konačno završena mogu samo reći kako sam ponosan što će Općinski sud u Čitluku početi s radom i što će naši stanovnici moći preko te institucije rješavati svoje probleme. Trebalo je puno napora uložiti kako bi se pojedincima dokazalo kako su donijeli odluku koja nije bila sukladna zakonu, ali na kraju su uvažili naše primjedbe i pokazalo se kako se može uvažiti snaga argumenta umjesto pravnog nasilja. Očekujem da Sud što prije započne s radom, da rješava predmete i da što prije zaboravimo ono što se događalo posljednjih mjeseci, poručio je načelnik Radišić.

Jučerašnje imenovanje sudaca u Općinski sud Čitluk obavljeno je na temelju sastava stanovništva općine, a ne županije, kako je ranije bilo rađeno. Očekuje se kako će i u budućnosti imenovanja sudaca biti vršena na temelju sastava stanovništva područja na kojem Sud djeluje te kako se slični slučajevi neće ponoviti.

U daljnjoj proceduri, ako ne bude novih žalbi na ovu odluku, suci bi trebali položiti prisegu i početi s radom. VSTV BiH jučer ipak nije odlučio od kojeg datuma će suci preuzeti svoje dužnosti. U službenoj obavijesti stoji kako će ta odluka biti donesena naknadno.

Još uvijek nije poznato zašto se jučer nije odlučivalo o tome jer ostali nositelji pravosudnih dužnosti koji su jučer imenovani svoje će dužnosti preuzeti 17. travnja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?