najnovije izvješće

SAD: Za međunarodnu trgovinu drogom upravo je BiH tranzitna zemlja

12.04.2019.
u 10:09

Tijela za provedbu zakona i sigurnosne agencije u BiH nisu učinkovite u sprječavanju trgovine drogama, ocjena je američkog State Departmenta. Američki State Department u godišnjem izvješću o međunarodnoj trgovini drogama, objavljenog krajem ožujka ove godine, navodi da je BiH tranzitna zemlja za međunarodnu trgovinu drogom, piše Večernji list BiH. 

Sigurnosne agencije

“Bosanske kriminalne skupine često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih skupina i organizacija borave u zemlji”, navodi se u izvješću. Navode da je Jadranska obala glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Europi i da međunarodne kriminalne skupine, uglavnom orijentirane na marihuanu, heroin i kokain, dominiraju trgovinom drogom na Balkanu. “BiH nije glavni proizvođač nedopuštenih droga niti ciljno odredište za prodaju nedopuštenih supstancija. Smještena je između središta za preradu droga u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Europi”, navodi State Department. Situaciju usložnjava, stoji u izvješću, to što su fragmentirane policijske strukture u BiH od državne do županijske razine, a što ometa suradnju i zajedničke istrage. Navode da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena. Izvješće također kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjena, može ugroziti učinkovite istrage i kaznene progone. Također se kaže da ni vlasti nemaju volje doprinijeti u borbi protiv trgovine narkotika.

Ukorijenjena korupcija

BiH surađuje sa Sjedinjenim Državama na poboljšanju istražnih kapaciteta kako bi se suzbila trgovina drogama, kao i da se suradnja odvija i s drugim partnerima, navodi se u izvješću. Za 10 mjeseci 2018. godine policija je zaplijenila 3,35 kilograma heroina, 2,7 kilograma kokaina, 1,84 tone marihuane, ali i drugih narkotika.

Izvješće u drugom dijelu govori o napretku BiH u borbi protiv pranja novca i oduzimanjem imovine. Kaže se i da je došlo do usklađivanja takvih zakona na različitim razinama vlasti. Izvješće podsjeća da na državnoj razini vlasti i dalje ne postoji Agencija za oduzetu imovinu. U razdoblju od siječnja do listopada prošle godine, prema informacijama Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, sudovi su izrekli šest osuđujućih presuda vezanih za pranje novca za devet osoba.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?