krivotvorene poruke kongresa

SAD pozvao na ravnotežu prava naroda, a ne vojnu intervenciju

24.04.2018.
u 12:00

Kada je bošnjački lobist Kurt Bassuener iz američkog Vijeća za politiku demokratizacije pred pododborom za Europu i Euroaziju američkog Kongresa prošloga tjedna izjavio kako Sjedinjene Američke Države trebaju u Brčko i Mostar poslati svoje vojne snage, kongresnici Dana Rohrabacher, Gregory Meeks i Scott Perry ostali su zbunjeni, piše Večernji list BiH.

Bassuener nije ostao samo na tome. Dapače, otišao je i dalje kazavši kako ne postoji “hrvatsko pitanje” u zemlji, nego samo pokušaji nacionalnih vođa da sačuvaju svoje bogatstvo, čime je ustvari pokušao “minirati” i saslušanje na kojemu je govorio, a koje su izlobirali američki Hrvati.

Bajrović, Mujanović...

I upravo kada je ovaj suosnivač Vijeća za politiku demokratizacije, u čijem je Upravnom odboru i Bodo Weber, ali i profesor Ahmet Alibašić, u svjedočenju jednakomjerno rasporedio odgovornost na sve tri nacionalne elite, što bi se moglo i progutati kao racionalan stav, opet se Bassuener prisjetio čiju stranu zastupa pa je za blokade optužio hrvatskog i srpskog lidera Dragana Čovića i Milorada Dodika. Dapače, rekao je kako je taj dvojac srušio sve što je izgrađeno deset godina nakon Daytona. Bassuener je nakon toga spomenuo angažman američkih vojnih snaga. U publici odmah iza njega nalazio se Reuf Bajrović, poznat po svojim šovinističkim ispadima, a na društvenim mrežama njegove istupe hvalili su Jasmin Mujanović i Ivana Cvetković Bajrović. Mujanović je poznat po pamfletu objavljenom u Foreign Policyju kako su Hrvati doslovno ruska ekspozitura, a supruga Reufa Bajrovića po financiranju niza nevladinih organizacija koje su godinama bile udarna igla većinskog bošnjačkoga nacionalizma.

Taj istup, uz nepoznavanje elementarnih činjenica o zapadnom Balkanu od nekolicine kongresnika, negativno je obilježio ovo saslušanje, ali ni izbliza ove Bassuenerove bizarne poruke nisu uzete za ozbiljno. Formalnih zaključaka na ovome saslušanju nije ni bilo, kako je to manipulatorski objavilo nekoliko medija, a ključne poruke sažete su u riječima koje je uputio kongresnik Rohrabacher, ali i pomoćnik zamjenika za Europu i Euroaziju Matthew Palmer.

Kriza i konflikti

- Sada je potrebno zajamčiti stabilnost i omogućiti reforme kako bi se uspostavila vlast s demokratskim standardima. BiH se približava izborima, a bez Izbornog zakona to stvara uvjete za potencijalu krizu, moguće i konflikte - upozorio je Rohrabacher.

Istodobno Palmer je poručio kako se SAD neće angažirati kako bi promijenio sadašnji odnos naroda, tvrdeći da je najvažnije zajamčiti ravnotežu nacionalnih i pojedinačnih građanskih prava. - Ovdje nitko ne govori o promjeni Daytona, nego kako prilagoditi politički sustav demokratskim normama - rekao je Palmer. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?