Mike Pence

SAD smatra BiH ključem mira i sigurnosti zapadnog Balkana

02.08.2017.
u 15:11

Pence je ponovio neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu da SAD ostaje partner Zapadnom Balkanu i da će nastaviti podržavati Daytonski sporazum i dijalog Beograda i Prištine, uz poruku da svi dijele istu viziju jedinstvene i slobodne Europe.

Pence je, u obraćanju na summitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, kazao kako SAD želi biti partner kako bi se na Balkanu ojačalo demokratsko društvo i sloboda tiska, dodajući da je to osnova prosperiteta.

Istaknuo je kako će SAD nastaviti promovirati odnose američkih oružanih snaga sa snagama regije u cilju profesionalizacije vojski regije.

"SAD će biti partner kako bi se smanjila ovisnost Balkana od ruske vojne opreme , podvukao je Pence.

Istaknuo je kako kolektivna obrana zahtjeva privrženost svih zemalja članica te podsjetio na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa da države trebaju tome i financijski doprinjeti, apostrofirajući cifru od najmanje dva posto od BDP-a za obranu, prenosi Tanjug. 

Pence je pozvao na daljnje jedinstvo u borbi protiv tzv. Islamske države, posebno upozorivši na strane borce-povratnike, koji se vraćaju u svoje zemlje, pa tako i na Zapadni Balkan.

"Prije manje od godinu dana mnoge vaše zemlje bile su poremećene planom Islamske države da koordinirano napadne Kosovo, Makedoniju i Albaniju. SAD su zahvalne vašem doprinosu da se porazi Islamska država", kazao je Pence.       

Američki potpredsjednik se posebno osvrnuo na Rusiju i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu, kazavši kako Rusija nastavlja pokušavati iscrtati nove međunarodne granice silom.

"Na Zapadnom Balkanu je nastojala destabilizirati regiju, podijeli demokraciju i vas međusobno", rekao je Pence.

Prema njegovim riječima, namjere Rusije bile su jasne prošle godine kada su moskovski agenti pokušali poremetiti crnogorske izbore i čak ubiti premijera kako bi spriječili ulazak Crne Gore u NATO.

Podvukao je kako je Trump zatražio obustavu destabilizacijskih aktivnosti Rusije u regiji te istaknuo kako SAD odbacuje bilo kakav pokušaj primjene sile i zastrašivanja.

"Zapadni Balkan ima pravo sam odlučivati o svojoj budućnosti", poručio je.

Naime, i predsjedtelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Podgorici, na marginama Sumita Jadranske povelje, s potpredsjednikom SAD-a Mike Penceom kojeg je informirao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinom napretku na euroatlantskom putu.

Zvizdić je rekao da euroatlanstke intergacije ostaju glavni vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine, te istaknuo ogroman napredak BiH na europskom putu učinjen u prošloj godini kao i značajne pomake u ispunjenju uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Naglasio je važnost držanja političkog fokusa međunarodne zajednice na Bosni i Hercegovini i stalnoj podršci nastavku reformskih procesa i euroatlantskih integracija. Dodao je da građani Bosne i Hercegovine žele bolji i kvalitetniji život, ali da je taj cilj ostvariv samo kroz nastavak reformi i ubrzane euroatlantske integracije.

Slijedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu, kao i doprinos stabilnosti regije, istaknuo je Zvizdić, bila bi aktivacija MAP-a za našu zemlju.

Pence je rekao da SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana. Ponovio je neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz VMBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?