SIRIJA I IRAK

SAD i saveznici pojačali udare, ISIL sprema odmazdu koaliciji, među njima i BiH i Hrvatskoj

ISIL
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
24.09.2014.
u 21:17

Jordana Muhammad Al-Shalabi, koji je organizirao i slao džihadiste u Irak, koalicijske napade na ISIL-a proglasio je križarskim ratom protiv muslimana

Američko zrakoplovstvo nastavilo je napade na položaje ISIL-a u Siriji i Iraku, a situacija na terenu sve je vrelija. Osim niza napada izvedenih pokraj Bagdada te nedaleko od mjesta Abu Kamal pokraj sirijsko-iračke granice u kojima su ciljana oklopna vozila i položaji ISIL-a, izvedena su i dva zračna napada na položaje ISIL-a oko kurdskog grada Kobane. No za te napade još uvijek nije jasno tko ih je izveo. Ni SAD ni članovi koalicije nisu potvrdili djelovanje u ovom području, a iako su zrakoplovi došli s turske strane, Ankara tvrdi da njezin zračni prostor nije korišten za borbene akcije niti je turska vojska izvodila bilo kakve udare.

Proglasili križarski rat

I dok američke i savezničke snage nastavljaju bombardirati ISIL u Iraku i Siriji, u Jordanu je proglašeno izvanredno stanje nakon što je ta zemlja javno priznala da sudjeluje u koalicijskim napadima. Analitičari strahuju da bi mogući teroristički napadi u toj zemlji mogli destabilizirati Jordan te ga uvući u rat između islamista i režima. U Jordanu je prisutno mnogo islamističkih stranaka i pristaša ISIL-a. Najveći autoritet i visoki dužnosnik salafitskog džihadističkog pokreta Jordana Muhammad Al-Shalabi, koji je organizirao i slao džihadiste u Irak, koalicijske napade na ISIL-a proglasio je križarskim ratom protiv muslimana.

– Američke i koalicijske snage ubrzo će dobiti naš odgovor. Mete džihadista, uz SAD, bit će svaka zemlja koja sudjeluje u agresiji na ISIL – zaprijetio je Al-Shalabi te upozorio Jordan da će i njega sudjelovanje u napadima na njihove položaje skupo stajati. To se odnosi i na BiH i Hrvatsku koje su također u koaliciji sa SAD-om iako još nisu poznati detalji tog koaliranja. Jordan se nalazi u nezavidnoj situaciji i mogao bi biti prvi na udaru islamista. Naime, 365 kilometara jordanske granice sa Sirijom i 180 kilometara s Irakom kontrolira upravo ISIL. Prema podacima jordanske obavještajne službe, više od dvije tisuće jordanskih državljanina otišlo je ratovati u Siriju i Irak, a u samom Jordanu ima oko pet tisuća spavača, pripadnika ISIL-a, koji su spremni djelovati u svakom trenutku.

I Turska se uključuje

Da bi smirila strasti, jordanska vlast oslobodila je iz zatvora Abu Qatadu, radikalnog propovjednika, koji je osuđen za terorizam na 15 godina zatvora.

Sve je izglednije da će i Turska promijeniti svoj stav i aktivno se uključiti u koaliciju protiv ISIL-a.
Naime, Ankara je do sada bila suzdržana, no predsjednik Erdogan je najavio kako će njegova zemlja pružiti veću potporu operaciji, vojnu i logističku. Turska je danas spremnija za veću ulogu u cijeloj akciji jer je prije nekoliko dana oslobodila 49 svojih državljana koje je ISIL držao kao taoce.

Džihadisti su bijesni na Saudijsku Arabiju, koja je uz bok Amerikancima u napadima. Poručili su da će “najveću cijenu platiti kraljevska obitelj”. Kao odgovor na prijetnje saudijski princ Halid bin Salman postavio je na Twitter fotografiju u borbenom zrakoplovu te se pohvalio da je “upravo stigao iz akcije bombardiranja islamista u Siriji”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?