KOMPROMIS ILI NOVI PRIJEPORI

SAD i EU u novoj misiji o Izbornom zakonu, Schmidt pozvao na dogovor

16.09.2021.
u 21:58

Međunarodni dužnosnici konačno su uskladili svoje djelovanje oko važnih reformi

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je predstavnike različitih naroda i političkih stranaka u ovoj zemlji da se dogovore o izmjenama Izbornoga zakona, dok je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio uvjerenje da bi potkraj rujna, kada je najavljen niz razgovora s američkim i europskim dužnosnicima, konačno mogao “pasti” kompromis, piše Večernji list BiH. 

- Mora se sjesti za stol i pronaći zajedničko rješenje jer to i jest uloga politike. EU i međunarodna zajednica vrlo rado će u tome pomoći (izmjena Izbornog zakona), međutim, odgovornost za ovo leži na izabranim predstavnicima različitih stranaka i različitih naroda u BiH - rekao je Schmidt u intervjuu za BHRT.

Čović: Odgovornost na nama

Schmidt, koji je bivši njemački ministar poljoprivrede i višegodišnji zastupnik u Bundestagu, odbacio je tvrdnje kako zastupa stajališta hrvatske strane i HDZ-a BiH oko izborne reforme, za što ga je optužio niz bošnjačkih stranaka i dužnosnika.

- Ja sam impresioniran koliko “čitača misli” ima u regiji jer te misli o kojima se izvještava i koje su, navodno, skrivene u mojoj glavi, uopće nisu tu - odgovorio je Schmidt na novinarski upit o zastupanju stajališta HDZ-a BiH. Schmidt je, gostujući nedavno na predizbornoj tribini u Njemačkoj, izjavio kako treba pronaći rješenje izbornog zakonodavstva u BiH koje ne bi vodilo uspostavi trećeg entiteta i pritom je ocijenio kako su aktualnog člana bh. Predsjedništva Željka Komšića, koji bi tamo trebao zastupati Hrvate, u većini birali Bošnjaci. Ranije je pak ustvrdio kako se mora osigurati jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, čemu se posebno protivi Komšić i inzistira na njihovu ukidanju.

Istodobno, čelnik HNS-a BiH najavio je potkraj rujna niz sastanaka s visokim dužnosnicima administracije SAD-a i EU-a. Naravno, bio je optimističan da će se tada postići konačni dogovor. 
Nakon sjednice vodstva HNS-a BiH, koji okuplja najvažnije hrvatske stranke, i HDZ-a BiH, kojemu je također na čelu, Čović je najavio kako će posebni američki predstavnik Matthew Palmer i direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst tijekom nekoliko dana razgovarati s predstavnicima vodećih političkih stranaka iz triju naroda kako bi se približila stajališta o izmjeni Izbornog zakona.


- Radili smo zajedno s predstavnicima OHR-a, OESS-a, američke i europske administracije. Trebamo ono što smo dogovorili provesti u djelo. Oni će nas dovesti za stol iako je to naša konačna odluka i za Izborni zakon i za Ustav. To mora biti kompromis među svima nama - rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Objasnio je kako je jedan politički sporazum, kojemu su bili pokrovitelji predastavnici međunarodne administracije, uspješno proveden te su održani izbori u Mostaru koji mogu biti dobar smjer za postizanje izmjena Izbornog zakona koji se tiču načina biranja članova BiH Predsjedništva i izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Neizborna godina

- Sve ćemo dati da u neizbornoj godini dobijemo Izborni zakon sukladno presudama, osiguramo legitimno političko predstavljanje svih triju naroda i provedemo sve presude Suda u Strasbourgu. To uključuje i ograničenu izmjenu Ustava - istaknuo je čelnik HNS-a BiH.

Po njegovim riječima, bez izmjena Izbornoga zakona bilo bi krajnje upitno kako organizirati i provesti rezultate izbora. 
Pritom je za Hrvate ključno zajamčiti mogućnost biranja člana bh. Predsjedništva.

- Zašto bi nekome smetalo da člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda izaberu Hrvati? Samo se tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda biraju po etničkom načelu, sve ostalo bira se na građanskom modelu. Ako je to nekome previše, onda taj ne voli BiH. Bosna i Hercegovina ne može biti građanska po modelu kako bi to netko želio - rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. •

 

Ključne riječi

Komentara 2

LO
lokve
10:42 17.09.2021.

koga su birali srbi u Hercegovini i hrvati u RSu, smješno je govoriti o odvojenom biranju to nema nigdje.

Avatar southman
southman
07:27 17.09.2021.

" - Zašto bi nekome smetalo da člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda izaberu Hrvati? Samo se tri člana Predsjedništva BiH i Dom naroda biraju po etničkom načelu, sve ostalo bira se na građanskom modelu. Ako je to nekome previše, onda taj ne voli BiH. Bosna i Hercegovina ne može biti građanska po modelu kako bi to netko želio - rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. • Doista što bi ovo trebalo nekome smetati u BiH osim ako ne ćeli stvoriti unitarnu BiH ! E pa neće moći. Ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda ili 3 entiteta kao što je već Schmit i najavio.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?