još se govori o pucnjavi i ranjavanju nastavnika

Sa strepnjom se dočekuje nova školska godina u TŽ: Svaka škola imat će fizičku i tehničku zaštitu

ucenici
23.08.2023.
u 08:37

Svi s velikom brigom i strepnjom dočekuju novu školsku godinu u Tuzlanskoj županiji, jer se ovdje još uvijek dosta govori o posljednjem slučaju kada je dječak s nepunih 14 godina naoružan ušao u školu, pucao i teško ozlijedio nastavnika engleskog jezika

S velikim oprezom u Tuzlanskoj županiji se ulazi u novu školsku godinu, nakon što je u jednoj školi na području ove županije učenik pucnjem iz pištolja teško ranio nastavnika.

Vlada Tuzlanske županije je donijela Odluku o odobravanju 800 tisuća maraka da se u ovoj godini riješi fizička i tehnička zaštita u školama što jamči određenu sigurnost. No, ključno je pitanje, je li to adekvatna mjera za djecu koja su sklona nasilju?

Svi s velikom brigom i strepnjom dočekuju novu školsku godinu u Tuzlanskoj županiji, jer se ovdje još uvijek dosta govori o posljednjem slučaju kada je dječak s nepunih 14 godina naoružan ušao u školu, pucao i teško ozlijedio nastavnika engleskog jezika. U Pedagoškom zavodu TŽ za BHRT kažu kako je ovaj nemili događaj promijenio određene prioritete u cijelom obrazovnom sustavu.

Nikola Čiča, direktor pedagoškog zavoda TŽ kaže kako su pokušali kroz određene konkretne korake intenzivirati suradnju između roditelja i škole. 

"Jednostavno, svi se moramo zapitati i malo više posvetiti svojoj djeci. Mislim da su djeca dosta prepuštena sebi, utjecaj je društvenih medija koji danas itekako oblikuje nas i našu djecu. Svi to moramo staviti pod nadzor", naglašava Čiča. 

U Tuzlanskoj županiji sada će svaka osnovna i srednja škola imati fizičku i tehničku zaštitu, odnosno čovjeka zaštitara i alarmne sustave za metale. Međutim, jačanja ljudskih resursa u školama za sada nema. Neće biti zaposleni socijalni pedagozi koji su najpozvaniji i najstručniji da prepoznaju poremećaje ponašanja kod djece.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TŽ kaže kako od početka školske godine neće biti osoba u sustavu obrazovanja u vezi s tim, ali kako rade i s drugim razinama vlasti kako bi osigurali da službe u školama budu jače. 

"Mi smo i do sada imali neku vrstu zaštite, ali financirane od strane roditelja, ta fizička zaštita. Sada će to biti financirano od strane Županije", rekao je Omerović.

Ovakve sigurnosne mjere svakako su važne, ali nisu rješenje, smatraju stručnjaci čije je prisustvo među djecom u školama, posebice onom koja pokazuju ružno i nasilno ponašanje, itekako važno. Međutim, zapošljavanje socijalnih pedagoga je planirano nekada naknadno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije