Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

S koliko helikoptera raspolažu policijske agencije u BiH

05. srpnja 2020. u 12:02 0 komentara 127 prikaza

Prošle godine aktualizirana je nabavka za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske. Federalna uprava policije ima jedan helikopter. SIPA ne posjeduje nijedan. To je neozbiljno smatra struka i ističe da policijskim agencijama nedostaje mnogo toga, javlja N1. 

Isporuku prvog višenamjenskog helikoptera ruske proizvodnje, srednje klase, Republika Srpska očekuje početkom rujna 2020. godine. Kupac je entitetsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Drugi helikopter stiže 2021., a treći 2022. godine. Ukupna ugovorena cijena je oko 42 milijuna maraka – iz sredstava poreznih obveznika.

"Proveden je javni naprošle godine. To nema nikakve veze s ovom sadašnjom situacijom. Plaćeni su avansi, iz tog ugovora se ne može izaći. Sada se vrši realizacija ugovora koji je napravljen prošle godine", kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. 

"Policijske agencije moraju imati takva sredstva kako bi mogle djelovati promptno i biti operativnije nego što su danas. I tri helikoptera su možda malo za naš prostor jer je geografski dosta problematičan", smatra Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske shodno posebnim procedurama koristi helikopter entitetskog Helikopterskog servisa. No, koliko puta i po kojoj cijeni, nije odgovoreno. Na uslugu drugim agencijama i institucijama jedini helikopter koji ima - ustupa i Federalna uprava policije.

"U budućem razdoblju je planirana nabavka helikoptera, ali shodno specifičnoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa COVID 19 nismo u mogućnosti odgovoriti kada ćemo biti u mogućnosti realizirati planirano", kazali su iz FUP-a.

Helikopter Federalne uprave policije nešto je starijeg tipa. Koristi se za više namjena – policijske poslove, traganje i spašavanje, snimanje iz zraka, evakuacija... No, jedan helikopter za ovu upravu policije je nedovoljan, smatra profesor Korajlić.

Dodaje kako bi i Državna agencija za istrage i zaštitu morala imati helikopter koji inače - ne posjeduje. Migrantska kriza i kontrola državne granice, samo je jedan je od primjera.

Državna agencija za istrage i zaštitu u posljednje vrijeme nije ni imala potrebu za angažiranjem helikoptera od drugih institucija, odgovorili su za N1.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.