Rizični proizvodi

S bh. tržišta povučeni laseri, brusilice, obuća…

07.10.2017.
u 18:00

Laserski pokazivači, zaštitne rukavice, ručna električna brusilica, zaštitna obuća…, samo su neki od proizvoda koji se nalaze na bh. tržištu, a kod kojih su inspekcijskim nadzorima utvrđene nepravilnosti. Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja i uništavanja svih nesigurnih proizvoda, piše Večernji list BiH.

Brojne opasnosti

Svi navedeni proizvodi izazivaju rizik prilikom korištenja, a potrošačima koji su kupili neke od tih proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti. Laserski pokazivač HJ, koji je povučen s bh. tržišta, predstavlja rizik od ozljede oka i oštećenja vida jer spada u klasu IIIa, što odgovara klasi 3R. Također, proizvod ne sadrži potrebna upozorenja i informacije propisane u standardu BAS EN. Povučen je i laserski pokazivač SWAT, a oba proizvoda su proizvedena u Kini, odakle upravo dolazi najviše nesigurnih proizvoda na bh. tržište. U podacima Agencije za nadzor nad tržištem stoji kako su povučene i zaštitne rukavice Power ROA LJ-R0008. Proizvod nije usklađen s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardima BAS EN. U obrazloženju je navedeno da te rukavice predstavljaju kemijski rizik kod korisnika jer mogu izazvati kemijsku reakciju opasnu za život. Jedan od proizvoda koji je povučen je i ručna električna brusilica Moller AG 034. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je kako je površina poprečnog presjeka provodnika u napojnom kabelu 0,75 mm2, a prema standardu BAS EN, njegova minimalna površina poprečnog presjeka mora biti 1 mm2, što predstavlja rizik od strujnog udara i požara. Uz to, ne posjeduje ni primjerak izjave o usklađenosti u skladu s naredbom o sigurnosti strojeva.

Upozorenja potrošačima

Ova brusilica ne zadovoljava ni sigurnosne zahtjeve koji su propisani u naredbi o sigurnosti strojeva. Zaštitna obuća Rock Rooster Digger FC-013, koja nije usklađen s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi, također je uklonjena s bh. tržišta zbog nedovoljne otpornosti zaštitne kapice, ali i nepotpunog označavanje proizvoda. Uvoznici ovih proizvoda poduzeli su dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s bh. tržišta, upozoravanja potrošača o navedenom riziku, povrata od potrošača te uništavanja proizvoda. •     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije