Pregled obrane

Ruski tenkovi idu u staro željezo, stižu novi oklopnjaci

28.12.2017.
u 09:00

Vlasti BiH planiraju u deset godina izmijeniti većinu ruskog i naoružanja JNA kako bi se uskladile sa standardima NATO saveza, pri čemu će najviše “stradati” dio tradicionalnog oklopa. Stoji to u planu obrane koji su prihvatile vlasti kao dokument koji je vrlo važan za sljedeći iskorak na putu prema aktiviranju programa MAP.

Proračun za vojsku iznosi 290 milijuna maraka, što je otprilike dovoljno za isplaćivanje skromnih plaća i održavanje vojske u pogonu, pa će biti jako teško ispuniti sve zadane ciljeve osim ako BiH ne bude dobivala, kao i do sada, donacije partnerskih zemalja.

Američke donacije

Bh. vojnici ponajprije koriste pušku M-16, a riječ je o donaciji američke vojske, čime se masovno zamijenilo ruske kalašnjikove. U međuvremenu je vojska počela nabavljati M-4 američke puške koje su bitno naprednije i koriste se u borbi u blizini. Što se tiče teških cijevi, najveće promjene dogodit će se kod haubica i topova, dok bi se kod minobacača trebalo dogoditi najmanje promjena...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije