sarajevo

Rukovoditelji Zastupničkog doma razgovarali s predstavnicima RAK-a

kolegij
23.05.2016.
u 19:06

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i njegovi zamjenici Šefik Džaferović i Borjana Krišto razgovarali su danas u Sarajevu s direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Predragom Kovačem i članovima Vijeća RAK-a o osiguranju boljeg statusa i većeg stupnja nezavisnosti RAK-a te obavezama te Agencije u procesu regulacije rada elektronskih medija, kao i regulacije u oblasti telekomunikacija, priopćio je Odjel za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici rukovodstva RAK-a BiH ukazali su na potrebu da se status ovog regulatora potpuno uskladi s europskim standardima koji važe u ovoj oblasti. Zatraženo je ujednačavanje pitanja odgovornosti koju Agencija ima kad je riječ o regulaciji rada elektronskih medija, telekom operatera i u procesu digitalizacije s pitanjem veće financijske nezavisnosti RAK-a, kao regulatornog tijela koje ostvaruje vlastite prihode. Istovremeno, rukovodstvo RAK-a BiH istaklo je i potrebu da predstavnici Agencije budu uključeni u proces donošenja novog zakona koji regulira ovu oblast.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma pozdravili su organizaciju ovakvog sastanka te naglasili da će rukovodstvo RAK-a BiH imati podršku za realizaciju iznesenih zahtjeva. Istovremeno, od RAK-a je zatražen snažniji angažman u kontroli telekom operatera, uz konstataciju da uprkos značajnom pomaku koji je, na inicijativu Zastupničkog doma PSBiH, u posljednje vrijeme napravljen na regulaciji cijena usluga, građani i dalje plaćaju najviše cijene usluga u odnosu na države regiji.

Danas su članovi Kolegija Zastupničkog doma upozorili i na potrebu bolje regulacije rada elektronskih medija, posebno javnih servisa, odnosno angažmana na suzbijanju zloupotreba medijskih sloboda, vodeći računa o njihovom punom poštovanju i afirmaciji, kao i o potrebi uređenosti medijskog prostora u skladu s europskim standardima. Također, naglašena je potreba ubrzanja procesa digitalizacije, kao i uvođenja najnovijih tehnologija u oblasti telekomunikacija koje, kako je rečeno, građani zaslužuju u odnosu na visinu cijene usluga koje plaćaju.

Zajednički je konstatirano da je komunikacija i suradnja rukovodstva Zastupničkog doma PSBiH i RAK-a BiH dobra i korisna te da treba raditi na tome da se bolja operativna suradnja RAK-a BiH uspostavi i s resornim ministarstvom u Vijeću ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?