Gradnići

Rodna župa fra Didaka “čeka” završetak obnove

29.11.2017.
u 13:00

Poznato je da je nekadašnji gradnićki župnik fra Marinko Šakota (sada župnik u Međugorju), učinio mnogo na rasvjetljavanju značenja lika i djela poznatog hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, rođenog 9. listopada 1871. godine u Paoči, župa Gradnići, koji je prije 100 godina 17.000 hercegovačke djece spasio od gladi i sigurne smrti, piše Večernji list BiH.

Obnova gradnićke crkve

Fra Marinko je mnogo radio na obnavljanju stare gradnićke crkve, izgradnji fra Didakova spomenika, župnog dvora, stare škole, etno muzeja, gradnji replike fra Didakove rodne kuće u Paoči te ostalih zdanja, a poznat je kao glavni pokretač i organizator tradicionalne kulturno-duhovne i edukativne manifestacije Didakovi dani, koja se već punih 14 godina u Gradnićima održava u čast tog broćanskog i hercegovačkog velikana. Također, u čast fra Didaka Buntića pučka kuhinja, u Domu za siromašne studente Dompes, zove se po tom znamenitom hercegovačkom franjevcu.

Treba istaknuti da se u sklopu Didakovih dana redovito održava Međunarodna likovna kolonija “Didak”, na kojoj svake godine sudjeluje 20 do 30 istaknutih akademskih slikara i kipara iz BiH i Republike Hrvatske. Svake godine umjetnici se okupe u fra Didakovoj rodnoj župi Gradnići, gdje nekoliko dana inspiracije za svoje likovno stvaralaštvo traže u veličini lika i djela oca sirotinje fra Didaka Bunića, a na kraju svoja djela velikodušno ostavljaju fundusu gradnićke Galerije “Didak”. Budući da stara i vrijedna gradnićka zdanja još nisu u cijelosti obnovljena te da još nije završena ni velika župna dvorana koja je zamišljena kao jedinstveni kulturni centar, za to je potrebno prikupiti još poprilično sredstava. Stoga su župni ured Gradnići i HKUD Didak odlučili sredstva za završetak spomenutih radova pribaviti prodajom dijela slika iz fundusa Galetrije “Didak”. U tu svrhu objavljen je katalog u kojem se nalazi 190 vrijednih umjetničkih slika nastalih na Koloniji “Didak” od 2004. do 2017. godine. Prodajom slika želi se doći do sredstava za završetak župne dvorane Gradnići.

Prodaja slika

Prodaja slika već je počela, a nakon što bude završena, organizatori će upriličiti dobrotvornu večeru na kojoj će slike biti uručene kupcima.

I ovom prigodom organizatori te svojevrsne prodaje umjetničkih slika upućuju javni poziv svim broćanskim i hercegovačkim poduzetnicima i ostalima koji mogu i žele da kupnjom slike pridonesu završetku obnove starih gradnićkih zdanja i budućeg kulturnog centra. Svi zainteresirani informacije o tome kako kupiti sliku mogu dobiti u župnom uredu Gradnići. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije