Pozitivna priča

Roditeljima prvašića u Čitluku po 100 KM za kupnju udžbenika

06.09.2020.
u 15:53

Roditelji prvašića s područja općine Čitluk dobit će po 100 KM za sufinanciranje nabave udžbenika kako bi se barem malo smanjio pritisak na kućni proračun uoči početka nove školske godine, potvrdio je to za Večernji list načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

Od 200 do 1000 KM

Naime, Općinsko vijeće Čitluk usvojilo je odluku o jednokratnoj naknadi roditeljima djece upisane u prvi razred osnovnih škola. Njome se odobrava plaćanje jednokratne naknade u iznosu od 100 KM koja će se dodijeliti roditeljima, samohranom roditelju ili skrbniku za dijete upisano u prvi razred osnovne škole na području općine Čitluk, kao i roditeljima djece upisane u prvi razred specijalnih osnovnih škola za djecu s posebnim potrebama smještenih izvan područja općine Čitluk na ime pomoći u kupnji udžbenika i školskog pribora.

- Ova odluka usmjerena je na pomoć obiteljima, upravo kao i odluke o besplatnom prijevozu učenika, jednokratnoj naknadi za novorođeno dijete, koja u 2020. iznosi od 200 do 1000 maraka, ali i odluka o isplati novčanih pomoći studentima - kazao je za Večernji list načelnik Radišić. Informaciju o radu Doma zdravlja Čitluk u 2019. vijećnicima je prezentirala ravnateljica dr. Ozana Medić. Posebno je naglasila da je Dom zdravlja Čitluk u 2019. potpisao ugovor s Vladom HNŽ-a u sklopu projekta energetske učinkovitosti za BiH (BEEP). Obnovu DZ-a podržali su i Općina Čitluk te Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ravnateljica Medić govorila je i o otvaranju područne ambulante u Biletić Polju, oftalmološke ambulante, ali i nastojanjima usmjerenima na nabavu novog biokemijskog uređaja.

Koncesijske naknade

Usvojen je i prijedlog odluke o usvajanju akcijskog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP) općine Čitluk do 2030. Cilj izrade akcijskog plana jest smanjenje zagađenja okoliša i zaštita životne sredine prema normativima i standardima propisanim tim dokumentom. Tu je i mogućnost prijavljivanja na javne pozive. Imenovani su i članovi Povjerenstva za imenovanje i preimenovanje naziva ulica i trgova u općini Čitluk.

Vijećnici su usvojili i odluku o oslobađanju plaćanja dijela tekuće (godišnje) koncesijske naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta za 2020. Sukladno toj odluci i odredbama ranije usvojenog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i potpori ekonomiji na području HNŽ-a, koncesionari koji na dan stupanja na snagu tog zakona imaju sklopljen ugovor o koncesiji (koncesionari Općina Čitluk i Vlada HNŽ-a), oslobađaju se plaćanja dijela tekuće (godišnje) koncesijske naknade za korištenje predmeta koncesije. Oslobađanje za 2020. bit će se prema propisima, a jedan od uvjeta su izmirene sve obveze po koncesijskim naknadama iz prethodne godine.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije