Tijekom prošle godine zaprimljeno 219 žalbi vezanih uz djecu

Roditelji se najčešće ombudsmanima žale na rad škola u BiH, centara za socijalni rad, sudova, ministarstava…

28.07.2023.
u 19:38

Ombudsmanima se u najvećem broju slučajeva obraćaju roditelji djece sa žalbama na rad škola, nadležnih centara za socijalni rad, sudova, tužiteljstava, ministarstava za obrazovanje i socijalnu zaštitu, inspekcijskih tijela, tijela unutarnjih poslova

Kršenje prava djeteta u porastu je u Bosni i Hercegovini. Prema podacima iz godišnjeg izvješća o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, tijekom prošle godine u Odjelu za praćenje ostvarivanja prava djeteta zaprimljeno je 219 žalbi, piše Večernji list BiH. Ombudsmani bilježe porast broja žalbi u ovom odjelu jer je 2021. godine bilo registrirano 190 žalbi.

Brojni problemi

Ombudsmanima se u najvećem broju slučajeva obraćaju roditelji djece sa žalbama na rad škola, nadležnih centara za socijalni rad, sudova, tužiteljstava, ministarstava za obrazovanje i socijalnu zaštitu, inspekcijskih tijela, tijela unutarnjih poslova itd. Kako se navodi u spomenutom izvješću, ombudsmani su uputili 24 preporuke koje su se odnosile na obrazovni sustav, prava i mogućnosti na predškolski odgoj i obrazovanje, ostvarivanje prava djece na posjedovanje putnih isprava i njihovo nesmetano putovanje, prava djece na zdravstvenu zaštitu (pravo djece oboljele od cistične fibroze na besplatne lijekove), nadležnim tijelima socijalne zaštite upućeno je na potrebu poduzimanja niza nužnih mjera nadzora nad vršenjem roditeljskih prava i obveza, nadležnim tijelima upućeno je na obveze da osiguraju zaštitu djece od ozljeđivanja, nadležnim sudovima i tužiteljstvima da, u okviru svoje nadležnosti, poduzmu nužne procesne radnje kako bi donijeli odluke o kojima ovise ostvarivanje i zaštita prava te interesa djeteta itd. - Djelovanje ombudsmana bilo je usmjereno u nekoliko smjerova, i to proaktivno na otklanjanje uzroka kršenja ljudskih prava sadržanih u slabostima zakonskih okvira te reaktivnog postupanja po individualnim žalbama. U okviru proaktivnog djelovanja ombudsmani su poduzeli niz normativnih aktivnosti i počeli određena istraživanja u oblasti zbrinjavanja djece bez roditeljske skrbi s fokusom na stanje u ustanovama, problematiku maloljetničkih brakova i sigurnost dječjih igrališta u Bosni i Hercegovini - navodi se u izvješću. Dalje se ističe kako, postupajući po žalbama građana, ali i reagirajući te odgovarajući na brojne medijske upite i medijska izvješćivanja, ombudsmani uočavaju brojne probleme u oblasti zaštite djeteta od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe te u tom smjeru godinama zagovaraju promjene, posebno uvođenje zakonskih preventivnih mjera. Uz navedeno, tijekom izvještajnog razdoblja ombudsmani su zaprimili značajan broj žalbi koje se odnose na funkcioniranje privatnih obrazovnih ustanova. Kao podnositelji žalbe pojavljuju se privatne škole koje upućuju na to da djeci koja pohađaju privatne obrazovne ustanove nije omogućeno da imaju pravo na povlastice u javnom prijevozu, pristup stipendijama, ali i roditelji koji upućuju na to da privatne obrazovne ustanove ne osiguravaju prava na korištenje usluge produženog boravka jednako za svu djecu.

Uloga i prava djece

Ombudsmani su registrirali i žalbe građana koje su upućivale na to da su privatni vrtići dobivali subvencije iz proračuna, a pri tome nisu smanjivali iznose cijene smještaja djece. Ombudsmani su pozvali nadležne da osiguraju adekvatan mehanizam praćenja i nadzora nad subvencijama u predškolskim privatnim ustanovama. Tijekom prošle godine ombudsmanima su se, kao i u prethodnim izvještajnim razdobljima, obraćali roditelji nezadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom u zdravstvenim ustanovama. U predmetima ove vrste roditeljima se savjetuje da koriste sve pravne mogućnosti kako bi zaštitili svoja prava, odnosno prava djeteta kao pacijenta, a od nadležnih postupanje u zakonskim rokovima i u skladu sa zakonima, odnosno podzakonskim aktima. Uloga ombudsmana u oblasti ostvarivanja prava djeteta je da u što većoj mjeri prati rad nadležnih tijela, uočava poteškoće i prepreke u zaštiti i ostvarivanju prava djece, upućuje na njih i poziva na sustavno rješavanje problema. Posljednjih nekoliko godina ombudsmani upućuju nadležnim domaćim i međunarodnim tijelima da je siromaštvo jedan od najznačajnijih uzroka kršenja prava djeteta u Bosni i Hercegovini. - Siromaštvo dovodi do socijalne isključenosti djece, što za posljedicu ima nedostupnost obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, značajnijoj afirmaciji potencijala djece, nemogućnosti zaposlenja njihovih roditelja, što može dovesti i do transgeneracijskog siromaštva, tj. reprodukcije siromaštva u okviru iste obitelji - zaključuju iz Institucije ombudsmana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?