Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Roditelji koji su na mobitelu, imaju frustriranu djecu

Djeca s nedovoljno odgovarajuće potpore i pažnje roditelja odrastaju frustrirano i hiperaktivno, pokazuje studija
08. srpnja 2018. u 15:16 0 komentara 27 prikaza

Nedavna studija sugerira da tamo gdje se roditelji zabavljaju igricama na mobitelu umjesto da promatraju kako njihova djeca grade kule u pijesku, šteti međusobnim odnosima roditelja i djece te dovodi do problema u ponašanju djece.

Djeca s nedovoljno odgovarajuće potpore i pažnje roditelja odrastaju frustrirano i hiperaktivno, pokazuje studija koju je objavio časopis Pediatric Research. Oni cvile, dure se i imaju izljeve bijesa, upozoravaju znanstvenici nakon provedenog istraživanja u tijeku kojeg su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove djece u starosti do 5 godina.

Tijekom šestomjesečnog razdoblja istraživanja roditelji su izvještavali o vlastitoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje djece.

U gotovo svim slučajevima je vrijeme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo kvalitetnu komunikaciju između roditelja i djeteta. I majke i očevi su primijetili da su ti prekidi utjecali na djetetovo ponašanje te povećali njihovu razinu stresa.

Takve situacije su raširena realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su naviknuti okrenuti se elektroničkim sredstvima ne bi li "napravili pauzu" pa onda, primjerice, američki roditelji provode najmanje 9 sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računalima, tabletima ili pametnim telefonima.

Ako su pritom roditelji dodatno nezadovoljni vlastitom obiteljskom situacijom ili društvenim životom, još se češće priklanjaju digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i sl.

Neki roditelji koriste razne gadgete kako bi se malo odmorili od djece, čak i kad ona mole za njihovu pozornost. U studiji se navodi kako izravan kontakt i komunikacija s djetetom treba biti u središtu.

Znanstvenici predlažu da se odvoji određeno vrijeme u tijeku kojeg se neće upotrebljavati gadgeti te predlažu roditeljima da u parku radije čitaju novine nego mobitel, jer prema njihovim saznanjima to djeluje manje narušavajuće na odnose s djecom od razgovora ili surfanja po mobitelu, prenose mediji.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.