teške posljedice pristojbi

Robe iz BiH na Kosovu gotovo da i nema, drastično opao izvoz

trgovina
13.10.2019.
u 12:48

BiH je za prvih devet mjeseci ove godine, na Kosovo izvezla robe u vrijednosti od 1,9 milijuna eura, u usporedbi sa 57 milijuna eura u istom razdoblju prošle godine, javlja Kosovo online".

Direktor kosovske Carine Bahri Beriša izjavio je kako je od početka godine do kraja rujna vrijednost uvezene robe iz Srbije iznosila 3,3 milijuna eura, dok je u istom razdoblju lani ta vrijednost bila 328 milijuna eura.

"U pogledu izvoza, Kosovo je do sada u 2019. izvezlo u Srbiju robe u vrijednosti 13,6 milijuna eura, a u istom razdoblju 2018. godine 24 milijuna", rekao je Beriša, prenosi Tanjug.

To znači da je zbog uvođenja pristojbi vrijednost uvoza iz Srbije pala za čak 99 posto. Priština je 21. studenoga prošle godine jednostrano nametnula pristojbe od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Kako se navodi, prema službenim podacima, prije uvođenja jednostranih pristojbi, oko 1,2 milijuna eura dnevno ili više od 400 milijuna eura godišnje bila je vrijednost proizvoda koji su iz Srbije ulazili na tržište Kosova.

Pobjednik izbora na Kosovu Albin Kurti, vođa Pokreta Samoopredjeljenje, najavio je ukidanje pristojbi, prenosi Indikator. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?