Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Robe ima, cijene nisu podizane, neki artikli čak su i jeftiniji

08. svibnja 2020. u 14:50 0 komentara 136 prikaza

Pandemija koronavirusa kojoj se još uvijek ne nazire kraj paralizirala je doslovce cijeli svijet no, ipak, život teče dalje. Prodaja na mostarskoj tržnici na prvi pogled izgleda kao da je uvelike reducirana zbog mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa. No, to je tako samo na prvi pogled. Trgovci kažu kako je prodaja uglavnom ista kao i prije pandemije, piše Večernji list BiH. 

“Nisam radila onih prvih 15 dana kad je korona stigla do nas. Tada nije nitko radio. Čak i kad sam ponovno počela prodavati, na tržnici nas je bilo svega 5-6 prodavača. Tek nakon što su mjere počele popuštati, tada je došlo i više prodavača”, kaže u razgovoru za naš list prodavačica Olga iz Gnojnica, koja godinama prodaje voće i povrće na mostarskoj tržnici.

Cijene ostale iste

Kada su u pitanju cijene artikala, kaže da ih nisu podizali. Robe ima jer su dobavljači imali propusnice. Ni tu nije bilo problema.

“Što se tiče cijena, sve su otprilike iste. Nismo ih morali podizati, a neki su artikli poput špinata, salate, blitve, luka..., čak i jeftiniji. Jedino što drži cijenu jesu trešnje i jagode, ali i one su jeftinije nego na početku. Jagode su bile 8 KM, sada su 5. Rane trešnje pojeftinjuju, kasne drže cijenu, ali i one će uskoro biti jeftinije”, kaže Olga.

S obzirom na to da su restriktivne mjere ostavile posljedice, za očekivati je da su i ljudi postali “tanjih živaca”. Međutim, Olga govori da problema ili incidenata s kupcima nije bilo.

“Nikakvih, zaista. Moram kazati da su se i kupci uredno pridržavali propisanih mjera zaštite, nosili rukavice i maske, držali propisan razmak i nitko, bar kad sam ja u pitanju, nije negodovao. A čim nemaš problema takve vrste, onda je sve drugo lako riješiti. Jer, vjerujte, više problema sa stajanjem i čekanjem u redu ima kada idem platiti struju nego ovdje.”

Najviše posla vikendom

Nekih olakšica, primjerice oslobađanja plaćanja najma štanda, nije bilo, ali, po njezinim riječima, olakšice nisu ni tražili.

Uglavnom, na mostarskoj tržnici, po svemu sudeći, sve je isto kao i prije korone. Točnije, gotovo sve.

“Koliko vidim, ništa se nije promijenilo, samo što se narod prepao pa manje dolazi na tržnicu. Te zabrana starijima od 65, te mlađima od 18..., ali ostalo je isto. Što se prodaje tiče, i ona je gotovo ista, sve je to “u pet deka”. Najviše posla ima vikendom. Čim se prime mirovine, poveća se promet. A kad se potroše, a to je od sredine mjeseca, promet opada. Dakle, nema neke razlike na tržnici prije i za vrijeme ove pandemije”, ističe prodavačica Olga. Za kraj smo je pitali i cijene voća i povrća. Kilogram poriluka stoji 3 KM, špinat je 2,50 KM, blitva 2,50 KM, salata 3 KM, rajčica 3 KM, krastavac 3 KM, jagode 5 KM, trešnje 5 KM, mladi krumpir 2,50, obični krumpir oko 1 KM, luk 2,50, patlidžan 4 KM, tikvice 3 KM, cvjetača 5 KM, kupus 1,5 KM, paprika 5, jabuke između 2 i 2,50 KM, banane 2,50 KM... •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.