Liječenje djece oboljele od cistične fibroze

Rimac: Neću odustati dok se ne nađe sustavno rješenje

06.07.2023.
u 11:56

„Osiguranje financijskih sredstava za liječenje djece oboljele od cistične fibroze jeste i mora biti prioritet, kako za Vladu FBiH tako i za sve druge razine vlasti“, ističe federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, nakon što je Vlada FBiH na njegovo inzistiranje na rješavanju navedenog problema, po održanom ad hoc Kolegiju premijera i i dva dopremijera, jednoglasno usvojila prijedlog da se odustane od nabave službenih vozila, kako bi se interventno osigurala 2 milijuna KM za liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Zahvaljujući svim članovima Vlade Federacije BiH na punoj potpori u nastojanju pronalaska rješenja za liječenje djece oboljele od ove rijetke i teške bolesti, istakao je da se ovo pitanje mora riješiti na sustavan način, te da je u narednom periodu potrebno osigurati kontinuirano financiranje i nabavu lijeka.

„Prvenstveno kao roditelj, a onda kao liječnik i ministar, svjestan sam da ova djeca ne mogu čekati ni dan, te neću odustati dok se ne nađe sustavno rješenje. S dva milijuna smo kratkoročno kupili vrijeme, koje nećemo trošiti. Međutim, s obzirom na to da će biti potrebna ogromna sredstva, pozivam i ostale razine vlasti da se aktivno uključe i preuzmu inicijativu i odgovornost za rješavanje problema najugroženijih bolesnika, prvenstveno djece. Za iznalaženje rješenja sasvim sigurno ima prostora, jer ova populacija mora biti prioritet“, kazao je ministar Rimac.

Podsjećamo da je odmah po preuzimanju mandata, ministar Rimac poduzeo prvi korak u rješavanju dugogodišnjeg problema nabave lijekova za djecu oboljelu od cistične fibroze.   

Na sastanku s predstavnicima Udruženja roditelja djece oboljele od cistične fibroze, svjestan da se radi o teškoj i rijetkoj bolesti, podržao je roditelje u njihovoj borbi da svojoj djeci osiguraju neophodni lijek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije