uralska ili dugorepa

Rijetka vrsta sove pronađena u Banja Luci

ilustracija
13.10.2017.
u 09:52

Rijetka vrsta sove - uralska ili dugorepa sova jučer je pronađena u blizini ulice Jovana Dučića u centru Banje Luke, priopćio je ornitolog Draško Adamović.

"Građani su nam dojavili da se na više lokacija u centru Banje Luke viđa krupna sova koju proganjaju vrane i druge gradske ptice. Ustanovili smo da se radi o rijetkoj i malobrojnoj vrsti – dugorepa sova (Strix uralensis), drugoj po veličini sovi koja se kod nas može naći. Kad smo se uvjerili da sova nije ozlijeđena, trudili smo se izbjeći hvatanje i navesti je da napusti centar kako se ne bi ozlijedila. Par trenutaka poslije uputila se ka drvoredu i polako se udaljila od centra", kazao je Adamović, član Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta sa sjedištem u Banjoj Luci, prenosi Klix.ba. 

Vjerojatno se radi o mladoj ptici koje starije sove proganjaju sa svog teritorija, a približavaju se gradovima zbog obilja pacova i miševa privučenih otpadom.

"Ovo je svakako zanimljiv nalaz, posebno jer se radi o rijetkoj vrsti koja je tipična za stare i očuvane brdske i planinske šume, pa je njezin nalaz u gradu neuobičajen. Podsjećamo da se radi o zakonski zaštićenoj vrsti, pa ukoliko građani dođu u situaciju da vide ozlijeđenu jedinku mogu nas obavijestiti, ali da nikako ne hvataju i ne uznemiravaju pticu jer bi se mogla osjetiti ugroženom i ozlijediti nekoga", poručio je ornitolog.

Uralska sova gnijezdi se u brdskim i planinskim šumama. Radi se o krupnoj vrsti koja naraste do 50-60 cm dužine i raspona krila do 130 cm. Starije ptice su jako agresivne tijekom odgajanja mladih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?