Riješite se smrdljivih martina pomoću biljke koju vjerojatno već imate u kuhinji

24.07.2023.
u 19:13

Smrdljivi martin u vašem domu nikako nije ugodan prizor jer osim što to znači da ih u blizini ima još, predstavljaju i rizik od širenja neugodnih mirisa ukoliko ih nešto zgnječi.

Ovih smrdljivih kukaca možete se riješiti pomoću biljke koja također ima intenzivan miris, ali ugodan – lovorovo lišće. 

Ispostavilo se da je ova biljka prirodni repelent za smrdljive martine zbog svog snažnog i dubokog mirisa, prenosi Housedigest.

Ako vam lovorov list raste u vašem kuhinjskom vrtu sa začinskim biljem ili imate malo osušenog lovorovog lišća u ormariću, možda već imate pri ruci jedno od najlakših dostupnih prirodnih repelenata za kukce.

Iako smrdljivi martini ne predstavljaju zdravstveni rizik za većinu ljudi, ipak je dobra ideja poduzeti korake kako biste probali spriječiti njihov dolazak u vaš dom. Najbolji prvi korak je zatvoriti sve vrste otvora kroz koje bi mogli ući (osobito pukotine u drvetu, oko cijevi ili mreže na prozorima). Također ih privlači vlaga, stoga osigurajte da područja oko prozora i drugih otvora budu suha. Zatim stavite nekoliko listova lovora na ta problematična područja. Što je lišće svježije, to je učinkovitije u borbi protiv ovih kukaca.

Najjednostavniji način za tjeranj smrdljvih martina iz vašeg doma je da kupite biljku lovora i posadite ju u tegli koju držite u kuhinji ili u blizini prozora gdje znate da ulaze u vaš dom.

Postoji i opcija da kupite i suho lišće lovora koje se često koristi kao začin u jelima. Stavite jedan lovorov list na svaki prozor, blizu vrata ili na bilo koje drugo mjesto gdje bi smrdljivi martini mogli ući. Suhi listovi lovora su odlična opcija jer ne zahtijevaju njegu i zadržavaju svoj miris nekoliko mjeseci. Za trajnu zaštitu lišće mijenjajte svaki mjesec.

Iako su ovo učinkovite strategije, najbolje bi bilo da ih koristite u kombinaciji s drugim načinima da se riješite smrdljivih martina. To uključuje držanje izvora hrane, poput kanti za smeće, praznima i tretiranje cvjetnjaka u blizini vašeg doma sredstvima protiv štetočina. Ako se ipak uspiju zavući u vaš dom nemojte ih zgnječiti jer će njihov miris privući druge u to područje. Umjesto toga usisajte ih i ispraznite usisavač na otvorenom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije