alarmantno zagađenje bh. rijeka

Riba puna olova i kadmija, bakterija završava na našim trpezama

22.05.2018.
u 11:00

Članovi ribolovačkih udruga iz Republike Srpske i Federacije BiH, koje gravitiraju rijeci Spreči i Bosni, organizirali su u subotu mirne prosvjede u dobojskom naselju Poljice kako bi skrenuli pozornost javnosti da oni koji su odgovorni za nesreću u rijeci Spreči moraju snositi posljedice, piše Večernji list BiH. 

O stanju u bh. rijekama javnost tek djelomično dozna kada se dogodi neki veći incident s ogromnim štetama za ekosustav. Međutim, uništavanje bh. rijeka događa se svakodnevno već dugi niz godina.

Devastacija vodotokova

Sava, Drina, Bosna, Spreča, Neretva, Vrbas, Miljacka ili Željeznica - slike iste, tone smeća, plastičnog i kabastog otpada, divlji deponiji, smrad... A tek otpadne vode. Ekolozi kažu da se u naše vodotoke svake sekunde pusti oko 30 kubnih metara otpadne vode, a da je ukupno zagađenje toliko kao da na području BiH živi 15 milijuna stanovnika! S pravom se trebamo zapitati tko je kriv za ovakvo stanje. Građani, ekološka neosviještenost, tvornice, gospodarski objekti iz proizvodnje ili inspekcija koja zatvara oči. S obzirom na stanje, svi pobrojani.

Bh. ribolovci već dulje vrijeme upozoravaju na alarmantno stanje kada je riječ o ribljem fondu. Ono što je javnost posljednjih dana gledala na TV-u, novinama, portalima glede pomora ribe u rijeci Spreči nije izolirani i rijedak incident. Upućeni tvrde da su rezultati istraživanja flore i faune u bh. rijekama poražavajući - nekih vrsta riba u našim rijekama više nema, preostale su zaražene, a plavljena zemlja je puna otrovnih kemikalija. Senad Kapo, predsjednik UG “Bistro!” i bivši član Upravnog odbora Sportsko-ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, susreće se sa svim mogućim uništavanjima vodotokova i kaže da situacija nije zabrinjavajuća, nego katastrofalna.

- Radio sam analizu ribe iz jezera Modrac na teške metale i u njoj je olova i kadmija tri puta više od dopuštenog. Tijekom rada na terenu našli smo veći broj jedinki riba s bakterijskim infekcijama. To su otvorene žive rane. Na dijelu rijeke Bosne u Ilijašu, kojim mi upravljamo, često priručnim trakicama mjerimo količine nitrata i nitrita i stanje je užasno. Bosna u Ilijašu toliko zaudara da se to ne može mjeriti s Miljackom u Sarajevu koja slovi za najzagađeniju. Naprotiv, nikad u Miljacki, usred grada, ispred moje zgrade gdje nekad pecam, nisam uhvatio ribu s otvorenim ranama kakvu smo našli u Bosni - kazao je za Buku Kapo. Istaknuo je kako je siguran da sva riba iz rijeke Bosne, jezera Modrac i rijeke Spreče, te još nekih voda, nije za ljudsku uporabu.

Nesigurna prodaja

Osim zagađenja rijeka, koje je uzrok zatrovanosti ribe, tu je i problem neuvjetnog skladištenja i prodaje iste.

Naime, problem takve prodaje vidi se, kako je kazao Kapo, na primjeru Jablaničkog jezera, riba se prodaje uz cestu, gdje je puna prašine, olova iz ispušnih plinova automobila. Riba u takvoj prodaji nekoliko je puta zamrzavana i odmrzavana. Na tržnici se također ne bi smjela prodavati, kaže, a donosi se u bačvama i prodaje ili su ribe samo poslagane kao drva po tezgama.

Osim zagađenja kojem je riba bila izložena u rijeci ili jezeru, dodatno neadekvatnim skladištenjem i prodajom postaje opasnija za ljudsku uporabu. Zbog svega navedenog nimalo ne čudi zahtjev ribarskih saveza i udruga, barem u slučaju posljednjeg ekocida na Spreči, da se utvrde i kazne odgovorni jer danak neodgovornog ponašanja prema rijekama plaćaju svi građani Bosne i Hercegovine, i to svojim životom i zdravljem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?