Meteorolozi

RHMZRS: Prosinac prošle godine najhladniji je dvanaesti mjesec u posljednjih deset godina

13.02.2017.
u 08:00

Zima 2015./2016. bila je jedna od najtoplijih od kako se vrše mjerenja, a veljača u Banjoj Luci najtoplija u posljednjih deset godina, navedeno je u klimatološkoj analizi prošle godine, koju je uradio Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RHMZRS). Srednja temperatura zraka bila je viša od prosjeka, najviše zbog vrlo toplog početka godine. Početkom godine bilo je obilnih snježnih oborina, pogotovo na sjeveru i zapadu gdje je visina snijega dosegnula gotovo pola metra.

Zbog jakog juga, snijeg se brzo topio, a udari vjetra ponegdje su nanijeli manju materijalnu štetu. Meteorolozi su u analizi naveli i da je 10. veljače 2016. olujni južni vjetar zahvatio većinu predjela, a u Banjoj Luci je izmjerena brzina od čak 31,8 m/s (114,6 km/h). To je najjači udar vjetra zabilježen u najvećem gradu RS-a. Veljača je bila vrlo topla, jedna od najtoplijih od kada se vrše mjerenja. Koliko je bilo toplo u veljači u Banjoj Luci, pokazuje i podatak meteorologa da je srednja maksimalna temperatura bila veća nego u ožujku. Proljeće je bilo promjenljivo uz česte oborine, a kasni proljetni mraz koji se javio krajem travnja prouzročio je veliku štetu voćarskim kulturama.

Na istoku RS-a nije bilo jakog mraza, ali je padao snijeg koji je također nanio štete. Ljeto je bilo promjenljivo uz čestu kišu te, za razliku od prethodnih godina, nije bilo velikih vrućina. Jesen je bila prosječna po pitanju temperature, dok je prosinac bio vrlo sušan i hladan, a ista situacija se dogodila i 2013. godine, a prije toga 1972. godine. U Banjoj Luci je prosinac 2016. bio najhladniji dvanaesti mjesec u posljednjih deset godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije