Hrvatska je i strateški važan ekonomski saveznik BiH

RH već uložila 1,3 milijardi eura u BiH, a dolaze i novi projekti

08.07.2023.
u 13:42

Uz razinu investicija od 1,3 milijarde eura, vanjskotrgovinsku razmjenu koja je prošle godine dosegnula osam milijardi maraka, kupnju proizvoda iz BiH u iznosu od 2,6 milijardi maraka, Republika Hrvatska se, osim u političkom smislu, pozicionira i kao ključni saveznik Bosni i Hercegovini kada govorimo o ekonomiji. Upravo je ovotjedno otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Orašju bilo prilika za naglasak na neraskidivim vezama dviju zemalja, a osobito predstavnika hrvatskog naroda s obiju strana granice, na perspektivi daljnjeg unapređenja suradnje u razdoblju koje slijedi te zajedničkoj europskoj budućnosti BiH i Hrvatske, država koje dijele više od 1000 kilometara granice, tisuću kilometara koje sa sobom nose barem deset puta više pozitivnih priča, piše Večernji list BiH.

Razmjena

Hrvatski premijer Andrej Plenković u kontekstu gospodarstva podsjetio je na čak 4 milijarde eura vrijednu vanjskotrgovinsku razmjenu koja pokazuje koliko su dvije zemlje važni partneri, a tu je i 1,3 milijarde eura investicija iz Hrvatske u BiH. Suradnja ide dalje, pa će tako Hrvatska iduće godine biti zemlja partner na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, događaju koji se etablirao kao regionalno važan kada govorimo o sklapanju novih uspješnih poslovnih priča, pokretanju investicija, stvaranju pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta.

A u kontekstu bilateralne pomoći, kao i realizacije brojnih razvojnih programa, svakako je važan doprinos Hrvatske kroz nekoliko razina, od prekogranične suradnje pa do financiranja projekata kroz aktivnosti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman upravo u Orašju naglasio je značaj suradnje dviju zemalja na gospodarskom planu, a potvrdio je i kako ulaganje Hrvatske u razvojne projekte kontinuirano raste. U tom je smislu naglasio činjenicu da je u 2022. godini Bosna i Hercegovina bila najveći primatelj hrvatske bilateralne pomoći s više od 40 provedenih projekata u vrijednosti od 16,7 milijuna eura. Dodatno, Vlada Republike Hrvatske je kroz programe Središnjeg državnog ureda financirala ili sufinancirala niz projekata. Jasno je kako je od dolaska Plenkovića na čelo Vlade Republike Hrvatske došlo do značajnih pozitivnih promjena u odnosu prema projektima Hrvata u BiH, odnosno do povećanja iznosa sredstava za financiranje brojnih aktivnosti kojima se ojačava gospodarska, ali i svaka druga pozicija hrvatskog naroda u BiH, piše Večernji list BiH. Samo u ovoj godini doneseno je nekoliko odluka, među ostalim, i kroz podršku Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (više od 10 milijuna eura), podršku projektima lokalnih samouprava u nekoliko županija i gradova, program prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH, dok je u ovogodišnjem proračunu za poticaje za obrazovanje i znanost, kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i ostale programe Hrvata u Bosni i Hercegovini osigurano 5 milijuna eura. Naravno, od ovih projekata koristi imaju svi narodi i građani, tako da se može izvući jasan zaključak kako BiH, osim toga što joj je Hrvatska ključni saveznik na europskom putu, za susjeda ima zemlju koja kontinuirano ulaže u razvoj lokalnih zajednica diljem BiH.

Prekogranična suradnja

A posebnu ulogu Hrvatska ima u kontekstu provedbe projekata prekogranične suradnje koji se financiraju europskim fondovima. Interreg VI-A IPA, Interreg VI-B IPA Adrion, Program transnacionalne suradnje za dunavsku regiju tri su iznimno vrijedna projekta, a budućnost nosi još toga, osobito kroz IPA III mehanizam pretpristupne pomoći. U potonjem slučaju Hrvatska će zasigurno biti ključni lobist za naglašavanje potrebe europskog ulaganja u BiH. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?