Pripreme za sabor

Rezolucija za zaustavljanje nepravde nad Hrvatima

01.06.2021.
u 15:00

Provesti nužne promjene kako bi se spriječila situacija da jedan narod drugom bira predstavnike u tijela i institucije vlasti te ispoštovati dogovore koje su predstavnici naroda postigli, uključujući i sporazum iz lipnja prošle godine potpisan u Mostaru, bit će neke od ključnih poruka rezolucije koja će se usvojiti na 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora ovoga petka, piše Večernji list BiH. 

Poštivanje i uvažavanje

U rezoluciji će se upozoriti na višestruko preglasavanje Hrvata, konstitutivnoga naroda u Bosni i Hercegovini, te uputiti na činjenicu da su promjene Izbornoga zakona BiH nužne kako bi došlo do harmonizacije međunacionalnih odnosa, odnosno kako bi se omogućilo da hrvatski narod ima mogućnost birati svoje legitimne predstavnike u institucije koje su po Ustavu Bosne i Hercegovine određene za predstavljanje naroda. Posebno je bitna činjenica što će Hrvatski narodni sabor ponovno, javno, i potpuno jasno upozoriti na činjenicu kako je potpisane sporazume potrebno provesti do kraja, a u tom kontekstu treba uputiti na sporazum iz Mostara koji treba prvi put, nakon erozije političkih prava Hrvata, omogućiti jednim dijelom popravljanje pozicije toga naroda.

Sporazumom su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda. Hrvatski politički predstavnici konstantno pozivaju na konstruktivan dijalog kako bi se riješilo ovo prvorazredno političko pitanje te Bosna i Hercegovina stabilizirala kao država koja ima aspiracije postati punopravna članica Europske unije.

Potreba za međusobnim uvažavanjem, kao i poštivanjem temelja na kojima počiva BiH, a to je Ustav koji u svojoj srži ima načelo konstitutivnosti naroda, ispravan je put k tom cilju te pravi način za harmonizaciju odnosa.

Takvim porukama Hrvatski će narodni sabor još jednom potvrditi kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ustrajni u izgradnji države ravnopravnih naroda i građana, državi ujedinjenoj u različitostima,

pravednoj i spremnoj za budućnost u okviru velike europske obitelji. Hrvatski narodni sabor će također ponovno potvrditi kako je konstruktivan element, spreman za dogovor i dijalog s druga dva naroda oko izgradnje bolje i pravednije države.

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora uradilo je jučer u Mostaru zadnje pripreme za 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Pozivi

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, kojom je predsjedao predsjednik Dragan Čović, razmatrale su se pripreme vezne uz održavanje 9. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u petak, 4. lipnja 2021. godine, u Sportskoj dvorani Bijeli brijeg u Mostaru, s početkom u 11 sati.

Također, na sjednici su voditelji odbora podnijeli izvješće te se raspravljalo o dokumentima koji će biti pred izaslanicima 9. zasjedanja HNS-a.

Izaslanici Hrvatskog narodnog sabora u petak bi trebali izglasati rezoluciju. Rezolucija će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata, konstitutivnoga naroda u BiH.

Rezolucija, između ostaloga, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine.•

Ključne riječi

Komentara 2

BA
Bamse
14:18 02.06.2021.

Udruzeni zlocinacki poduhvat... HRVATSKA, HV, HVO, eto to je odgovor

HA
Habuhabuhabu
15:52 01.06.2021.

Sasvim je svejedno čitali članak od početka ili sa kraja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije