Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Rezimiran utjecaj Covida -19 na lokalne zajednice

23. rujna 2020. u 16:06 0 komentara 131 prikaza

Sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u proteklom razdoblju, održana je danas.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin kazala je Feni da je to vjerojatno posljednja sjednica u ovome sazivu, je su izbori u studenom i poslije toga će Savez imati nove organe.

Dodala je da su na sjednici rezimirali rad Saveza u proteklom razdoblju, a naročito su se bavili financijama općina i gradova, što je vrlo često tema njihovih skupova.          

- Rezimiran je, prije svega, utjecaj pandemije koronavirusa na jedinice lokalne samouprave. Zatim, pomoć, transferi, koja je išla sa viših razina vlasti od kredita MMF-a prema općinama - navela je Travljanin.

Dodala je da su tražili da se 30 milijuna KM podjeli na jednake dijelove svim općinama i gradovima, po principu uzajamnosti ili solidarnosti, po 385.000 KM.

- Međutim, Vlada, odnosno Ministarstvo financija, djelimično je ispoštovalo naš zahtjev, jer su 10 milijuna podijelili na jednake dijelove, po 125 stisuća, a 20 milijuna je išlo na projekte po određenim kriterijima iz oblasti infrastrukture, puteva, kulturnih objekata itd. Smatramo da je to uredu - kazala je Travljanin.

Po njenim riječima, na sjednici je konstatirano da je dobro da je dijalog sa Vladom uspostavljen u ovom pogledu i da "Savez u stvari treba biti servis Vlade“.

- Drugim riječima, kad je lokalna razina u pitanju, zastupamo interese te razine vlasti i Vlada treba nas konsultirati, odnosno da budemo harmonizirani u tom dijelu - napomenula je Travljanin.

Kaže da je razgovarano i o drugim zakonodavnim aktivnostima, projektima na kojima radi Savez, o Zakonu o građevinskom zemljištu...

Na kraju sjednice Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH uručene su zahvalnice svim članovima Predsjedništva, Nadzornog odbora i drugih organa Saveza.   

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.