Fadil Novalić

Revolucionaran dan za rješavanje statusa umirovljenika u FBiH

25.01.2018.
u 17:49

Nakon što je i Dom naroda danas, nakon Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, odobrio stupanje na snagu novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da je ovo "revolucionarni dan" za rješavanje sadašnjeg i budućeg statusa umirovljenika u Federaciji BiH.

- Ovo je za Vladu Federacije BiH jedan od svečanijih trenutaka kada je definitivno usvojen Zakon o MIO, koji smo u proceduru poslali 14. veljače 2016. godine. Ovo je nova era u tretiranju umirovljeničke populacije, te novi zakon konačno zamjenjuje sve one zakone, uredbe i poduredbe koje su donošene od 1995. godine do danas i koje su na različite načine tretirale različite skupine i tako deformirale mirovinski sustav do granice da je postao nepravedan za većinu sadašnjih i budućih umirovljenika, a postao je i neodrživ - rekao je Novalić.

Izrazio je zahvalnost i Zastupničkom domu i Domu narodu koji su, kaže, smogli snage dobro raspoznati zakonska rješenja koja su rađena sa Svjetskom bankom, a na raspolaganju su bila iskustva iz 167 zemalja kako se rješava mirovinski sustav. 

- S druge strane, umirovljenici su dali značajan broj rješenja u ovom zakonu i zato su tako revnosno stali iza njega - rekao je Novalić.

Poručio je da je Zakon o MIO pravedan i ekonomski i "temelji se na tome koliko ste unijeli u Mirovinski fond".

- To je privatno pravo i nitko nema pravo to deformirati nekim drugim pogledima i klauzulama. Ono što ste unijeli pripada vama i vi to trebate konzumirati. Ovaj zakon o MIO to jamči - zaključio je Novalić nakon odobravanja Zakona o MIO na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije