Analitičari i gospodarstvenici

Represivnim mjerama 
u FBiH neće se poboljšati gospodarska slika zemlje

11.02.2017.
u 07:00

Poznato je da je Vlada FBiH zadužila federalne uprave, upravne organizacije, ustanove i druge federalne institucije i službe, Agenciju za državnu službu FBiH i institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, izuzev federalnih ministarstava, da obustave natječajne procedure za prijam državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 31. ožujka 2017., piše Večernji list BiH.

Dana suglasnost

Ipak, to nije spriječilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove da dostavi federalnoj Vladi prijedlog da će zaposliti dodatnih 30 inspektora u svoju službu. Da ironija bude veća, federalna Vlada je dala suglasnost da se to i učini, premda nadležna ministarstva, ona financija i pravosuđa, još nisu dala suglasnost na tu odluku. Stručnjaci ističu potrebu apsolutnog moratorija na zapošljavanja i ozbiljniju reakciju građana i nevladinih institucija jer sve ovo što se događa uzima previše maha u ovoj zemlji. Umjesto da se smanje porezi kako bi ih svi gospodarstvenici mogli plaćati i kako bi gospodarstvo opstajalo i jačalo u svakom pogledu, gospodarstvenici se zahvaljujući represivnim mjerama moraju boriti da bi uopće preživjeli. Oni koji to više ne mogu izdržati, zatvaraju svoje obrte ili poduzeća i odlaze put “obećanih zemalja”.

Udar na gospodarstvo

Poznati ekonomski analitičar Faruk Hadžić razočaran je ovakvim stanjem te je prokomentirao najavu posljednjih zapošljavanja.

- Općenito, smatram da su u ovom trenutku sasvim nepotrebna zapošljavanja u administraciji, a ovo predstavlja novi represivni udar na gospodarstvo zato što u ovoj situaciji nije rješenje zapošljavanje novih inspektora. Rješenje je smanjivanje poreza i na taj način će se izravno stimulirati gospodarstvo, a to se, vjerujte mi, neće postići nekim represivnim mjerama. Možemo zaposliti tisuće inspektora, ali to neće riješiti naše probleme koji su, prije svega, fiskalni. Potrebno je smanjivati poreze, povećati dohotke radnika, povećati potrošnju koja će onda neizravno dovesti do većih oporezivanja i to je rješenje u ovom trenutku, tvrdi analitičar Hadžić. Nedavno su i u Udruzi gospodarstvenika Posušje komentirali udare na gospodarstvo u FBiH. - Zbog prevelikih nameta naše gospodarstvo nije konkurentno na inozemnim tržištima i zato ima manje prihode. Zbog prevelikih nameta ono ne može značajnije investirati u proširenje kapaciteta ili u nove poslovne objekte, a zbog toga ne može značajnije povećavati i broj zaposlenih, kazali su.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije