Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Regulacijom razine ovih hormona živjet ćete duže i izgledati mladoliko

25. siječnja 2021. u 18:33 0 komentara 271 prikaza
 vitamin D

Kad je u pitanju dug i zdrav život te mladolikost kao vanjski pokazatelj zdravlja, uvijek se govori o važnosti fizičke aktivnosti i zdrave hrane.

No ono na što zaboravljaju mnogi jest činjenica da i hormoni imaju veliku ulogu kod zdravlja žena, a za održavanje optimalne ravnoteže hormona potrebno je mijenjati način i stil života, piše ljepotaizdravlje.hr.

Životne navike imaju trajne posljedice na naš organizam, no najčešće su potrebne godine da se te posljedice uoče. U nastavku saznajte koji su to hormoni na koje trebamo pripaziti kad je u pitanju zdravlje, starenje i produljenje životnog vijeka.

Kortizol

Stručnjaci napominju kako je održavanje optimalne razine kortizola iznimno bitno za zdravlje, ali i mladolikost. Česta povišena razina ovog hormona ima velike posljedice na čovjekov organizam, a kronični stres, upale, narušena kvaliteta sna i pretilost samo su neke od njih. Uravnoteženost kortizola najčešći je oblik hormonske neravnoteže kod žena.

Kronično povišena razina kortizola, zajedno s drugim hormonima stresa, uzrokuje gubitak kolagena te samim time ubrzava starenje kože. To se na koži vidi deset puta više nego na drugim tkivima. Neprestani stres dovodi do gubitka elastičnosti kože koja postaje naborana i neelastična.

Vitamin D

Iako se vitamin D u prošlosti najčešće doživljavao kao suplement koji je uz kalcij iznimno bitan za kosti, njegova je važnost puno veća. Danas znamo da je ovaj vitamin, koji je ujedno i hormon, esencijalan za gotovo svaku funkciju organizma te da sudjeluje u ekspresiji više od 500 gena.

Kad je u pitanju imunitet, vitamin D ima veliku funkciju jer čuva zdravlje kostiju, zuba, štiti od srčanožilnih bolesti, povišene razine šećera u krvi, raka pluća, kože i debelog crijeva, dojke, gušterače, potiče staničnu apoptozu (“rješavanje” stanica koje postaju štetne za organizam) te sprječava razvoj krvnih žila koje hrane tumore. Zbog svega ovoga, vitamin D iznimno je bitan za zdravlje čovjeka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.