Odluka o dva strateška pravca

Regionalne ceste iz Tuzlanske i Posavske županije sada magistralne

26.09.2016.
u 07:00

Regionalne ceste R-462 Ormanica - Gradačac - Slatina (granica Federacije) i Orašje - Odžak razvrstane su u magistralne ceste s oznakama M-1.9 i M-14.2, odlučila je Vlada FBiH na posljednjoj sjednici održanoj u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Povezanost i s Hrvatskom

Ovakva odluka, kako je naglašeno, sukladna je uredbi o mjerilima i kriterijima za kategoriziranje javnih cesta, po kojoj se u magistralne kategoriziraju ceste koje međusobno povezuju sjedišta entiteta i županija, povezuju sjedišta županija s većim regionalnim sjedištima susjednih država (gradovi veći od 100.000 stanovnika) i ostvaruju kontinuitet kategorizirane magistralne ceste kroz gradove.

Cesta Ormanica - Gradačac - Slatina (granica Federacije) koja veže magistralne ceste M-14 i M1.8 u magistralnu cestu M-209, pravac je koji je strateški i prometno važan za razvoj županije i Federacije BiH. Prosječni dnevni promet na ovoj cesti veći je od 7000 vozila na dan, što dovoljno govori o njezinu značaju za razvoj gospodarstva ovoga dijela Federacije BiH.

Cesta od Orašja do Odžaka, podijeljena na dionice Orašje - Grebnice (18 kilometara) i Prud - Odžak (16 kilometara), također je bitna za razvoj županija i FBiH jer povezuje sjedište Posavske županije s općinom Odžak, prolazi kroz Republiku Srpsku i grad Bosanski Šamac. Na teritoriju općine Orašje spaja se na magistralnu cestu Tuzla - Županja (Republika Hrvatska), dok je u samom središtu Odžaka spojena na magistralnu cestu M-14.1, navodi se u odluci Vlade. U dokumentu u čijem smo posjedu naglašava se i da se mora ostvariti kontinuitet kategoriziranih magistralnih cesta kroz gradove.

Krivo nazvali pravac

Odluke koje je Vlada Federacije BiH donijela usklađene su s mišljenjem Ureda za zakonodavstvo sukladno propisima EU i Federalnog ministarstva financija. Prikazana je i podjela regionalnih cesta. Zanimljivo je, kako se navodi u dokumentaciji, da Ministarstvo trgovine, turizma i prometa Tuzlanske županije u dostavljenom dokumentu nije navelo puni naziv prometnog pravca R-462 Ormanica - Gradačac - Slatina, već samo Ormanica - Gradačac.

Kada je riječ o financiranju, u dokumentu je istaknuto kako za provođenje ove odluke Vlade Federacije BiH nije potrebno izdvajati sredstva iz proračuna Federacije BiH. Ranije je Vlada donijela niz sličnih odluka o prekategorizaciji regionalnih cesta u magistralne, između ostaloga i na području Hercegovine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije