novo izvješće

Regija ispred BiH koja bilježi pad u osnivanju poduzeća, kreditiranju...

11.04.2019.
u 20:00

Koliko je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana uradila na stvaranju boljega poslovnog ambijenta znat će se u drugoj polovini 2019., nakon što Svjetska banka objavi novo izvješće o lakoći poslovanja koje će se temeljiti na podacima zaključno s 1. svibnja ove godine, piše Večernji list BiH.

Način računanja

Taj dokument Svjetske banke analizira koliko je lako lokalnom poduzetniku, prema važećoj zakonskoj regulativi zemlje, otvoriti malo ili srednje poduzeće i poslovati.

Dokument mjeri i prati promjene propisa koje utječu na 11 područja životnog ciklusa poduzeća: osnivanje poduzeća, dobivanje građevinskih dozvola, priključenje električne energije, uknjižbu imovine, mogućnost kreditiranja, zaštitu investitora, poreznu politiku, međunarodnu trgovinu, izvršenje ugovora, rješavanje nesolventnosti i zapošljavanje radnika. Nedavno su uvedene i dvije dodatne mjere: zbirna ocjena indeksa lakoće poslovanja i rang lakoće poslovanja svih 190 zemalja prema kojima je izvršeno rangiranje zemalja.

Rangiranje lakoće poslovanja uspoređuje ekonomije jednu s drugom. Indeks uspoređuje ekonomije sukladno regulacijskim praksama prikazujući odstupanje od najboljih ekonomskih performansi po svakom indikatoru lakoće poslovanja. Indeks lakoće poslovanja bilježi odstupanje svake ekonomije pojedinačno od mjere dobre prakse u cijelom uzorku za 41 indikator svih 10 područja lakoće poslovanja (isključujući regulaciju tržišta rada). Rangiranje lakoće poslovanja ima skalu od 1 do 190, a prema podacima za prethodnu godinu, najbolje ukupne rezultate u indeksu lakoće poslovanja u svijetu imaju Novi Zeland, Singapur, Danska, Hong Kong, Koreja, Gruzija, Norveška, SAD, V. Britanija i Makedonija.

Prema ukupnoj ocjeni, sve zemlje bivše Jugoslavije nalazile su se ispred BiH koja je završila na 89. mjestu. Slovenija je na 40., Kosovo na 44., Srbija na 48., Crna Gora na 50., a Hrvatska na 58. mjestu, dok najbolje stoji Makedonija koja je ušla među prvih top 10 zemalja na zavidnom 10. mjestu. To prošlo izvješće o lakoći poslovanja u BiH bilježi lošiju ocjenu u odnosu na prethodno izvješće za tri mjesta općenito, ali i u gotovo svim oblastima lakoće poslovanja osim u rješavanju nesolventnosti. Najveći pad ranga zabilježen je u zaštiti manjinskih investitora (10 mjesta), osnivanju poduzeća (osam mjesta), priključenju električne energije (osam mjesta) i mogućnosti kreditiranja (za pet mjesta).

Gdje je BiH

Zanimljivo će biti vidjeti jesu li i koliko rezultati Reformske agende utjecali na promjenu pozicije BiH kada je u pitanju lakoća poslovanja.

Udruga poslodavaca FBiH nedavno je entitetskoj Vladi poslala cijeli set zakona i zakonskih izmjena koji bi olakšali rad i rast gospodarstva. U Vladi FBiH kažu kako rade simulaciju primjene svakog propisa i ne isključuju mogućnost prihvaćanja nekih od tih prijedloga.

Prošlogodišnje izvješće lakoće poslovanja pokazuje da su se u 128 ekonomija u svijetu poboljšali uvjeti poslovanja za mala i srednja poduzeća u proteklih godinu dana, provodeći ukupno 314 reformi. Od toga hoće li se BiH naći u društvu ovih zemalja ovisi i ocjena uspješnosti provedenih reformi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije