Douglas E. Lute

Reforme u BiH dovest će do poziva za članstvo u NATO-u

Douglas E. Lute
18.05.2016.
u 17:02

Ukoliko BiH bude napredovala ka članstvu u NATO-u, bit će to napredak ka stabilnosti, kaže Lute

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO) Douglas E. Lute kazao je danas novinarima na telefonskoj pres-konferenciji da će reforme koje Bosna i Hercegovina već radi i namjerava raditi u jednom trenutku dovesti do poziva za članstvo u NATO-u.

Naglasio je da ne može govoriti o bilo kakvom vremenskom okviru za to jer će to isključivo ovisiti od odluke države i bh. vlasti, posebno naglašavajući da je proces priključenja ovoj Alijansi za sve zemlje članice bio isti tako što je postojala odluka države za članstvo.

Izrazio je uvjerenje da zapadno-europske zemlje, koje su se priključile NATO-u, čine stabilizirajući faktor u toj regiji, dodajući da članstvo u NATO-u i Europskoj uniji zapravo ima stabilizirajući utjecaj u regiji koja je bila nestabilna.

Podsjetio je kako je NATO intervenirao prije 20 godina u BiH kako bi se zaustavio rat 1995. godine, te se ocijenio da regija ima svoje izazove, ali smatra da "obećanje za buduću stabilnost Balkana ima veze s obećanjem za dostizanje kriterija za članstvo u NATO-u".

- Upravo to je ono što NATO nudi. Ukoliko BiH bude napredovala ka članstvu u NATO-u, bit će to napredak ka stabilnosti - mišljenja je Lute, javlja Fena. 

Podsjetio je da će sutrašnji dvodnevni sastanak ministar vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u Bruxellessu početi potpisivanjem Pristupnog protokola s Crnom Gorom koja će uskoro postati 29 članica NATO saveza. Crna Gora 2. prosinca prošle godine pozvana je u Alijansu.

On je naglasio da će čin potpisivanja protokola biti jasna poruka da NATO ostaje otvoren za nove zemlje članice, ali bit će to i značajan signal za Gruziju, Makedoniju i BiH da vrata NATO-a ostaju otvorena te da je posao koji obavljaju u svojim zemljama, kako bi postale članice, jako važan.

- Tko će biti sljedeći tko će se priduržiti NATO-u zapravo ovisi od ove tri zemlje. One neovisno na različitim stvarima rade na progresu u svojim zemljama i ostvarivanju kriterija za članstvo zato nije moguće predvidjeti tko će prvi biti pozvan u NATO - pojasnio je Lute.

S druge strane istaknuo je da, kada su u pitanju zapadno-balkanske zemlje, BiH i Makedonija su izrazile stav da se žele priključiti NATO savezu, te je i dalje na njima da rade na političkim i vojnim reformama potrebnim za dostizanje kriterija potrebnih za to.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije