Milorad Dodik

Referendum nije avantura, niti podrška politici, već pravu

milorad dodik
02.10.2015.
u 13:42

Dodik je rekao da su visoki predstavnici nametali zakone, kršili Daytonski sporazum, a da je to pripisano RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas kako referendum nije avantura, niti podrška politici, već pravu. 

- Imamo mogućnost prihvatiti ono što je nametnuto ili se izboriti za pravo i pravdu, rekao je Dodik govoreći na savjetovanju "Oktobarski pravnički dani" u Banjoj Luci.

Dodao je da su visoki predstavnici godinama nametali zakone, kršili Daytonski sporazum, a da je to pripisano RS. Pozvao je sve pravnike u Republici Srpskoj da budu, kako je naveo, jedinstveni, jer se samo tako može obraniti od onoga što se nameće.

Dodik je djelovanje aktualnog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ocijenio kroz kontinuitet "neistina koje iznosi". 

- Inzko nema pravo tumačiti Ustav BiH, a da je želio pročitati ga, vidio bi da prioritet u Ustavu imaju konvencije o ljudskim pravima i slobodima, naveo je ističući kako je jedno od tih prava i referendum. Ta konvencija, smatra, "ima prioritet po Ustavu BiH nad onim što se zovu zakoni", javlja Fena.

Drugo pitanje je, kaže, da su zakoni nametani. Za Inzka je rekao da brani djelovanje svojih prethodnika kako bi "putem nasilja očuvao njihovo bespravno djelovanje".

Ponovio je neslaganje s izvješćem visokog predstavnika UN-u, optuživši ga da ne poštuje ni rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, niti dostavlja izvješća RS-a, zbog čega će tražiti da se to uradi i o tom izvješću raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a.

Savjetovanje "Oktobarski pravnički dani“ održavaju se od 2004. godine, u prvom tjednu listopada, a ove godine prisustvuje im više od 800 sudionika pravne struke iz Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH, Srbije i drugih zemalja.

U tijeku savjetovanja prosječno se izloži više od 100 znanstvenih i stručnih referata od istaknutih autora iz raznih oblasti teorije prava i pravne prakse.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije