Za dvije godine u Širokom Brijegu treba početi s radom prvo reciklažno dvorište u ZHŽ-u

Reciklirani otpad imat će tržišnu vrijednost kao reciklirana sirovina

storyeditor/2024-01-23/reciklaza.jpg
24.01.2024.
u 20:40

Mnogi gradovi imaju velike probleme s odlaganjem komunalnog otpada i njegovim gospodarenjem, piše Večernji list BiH. Komunalni otpad jedan je od najvećih ekoloških problema suvremenog svijeta. No, najrazvijenije sredine na komunalnom otpadu zarađuju uspješnim gospodarenjem njime. Gospodarenje otpadom podrazumijeva razumno upravljanje otpadom, od skupljanja, prijevoza, recikliranja, obrađivanja do - prodaje na tržištu.

Površina od 5000 m2

Vijest portala klix.ba o gradnji reciklažnog centra (dvorišta) s pretovarnom stanicom u Širokom Brijegu, prvog u ​Zapadnohercegovačkoj županiji, pretvorila se u jednu od značajnijih tema u Širokom Brijegu, županiji i čitavoj Hercegovini jer je ovaj ekološki projekt od iznimnog značaja ne samo za ZHŽ već i susjedne županije. Ovo reciklažno dvorište na površini od pet tisuća četvornih metara gradi se na prostoru širokobriješke industrijske zone Trn. Investicijska vrijednost ovog ekološkog projekta veća je od milijun konvertibilnih maraka, točnije 1,166.313 KM. Računa se da će ovo reciklažno dvorište s pretovarnom stanicom biti pušteno u funkciju početkom 2026. godine.

Već se dugo govorilo o potrebi izgradnje reciklažnog dvorišta (centra) u Širokom Brijegu, a onda je 2018. godine urađena investicijsko-tehnička dokumentacija. Potom je prva faza radova završena 2022. godine, a sad slijedi druga faza. U prvoj fazi radova, nakon što je ishodovana građevinska dozvola, urađeni su pripremni zemljani radovi. Potom je podignut betonski zid, a poslije toga postavljeni su metalno-čelična ograda, rasvjeta, zasađeno zelenilo i doveden priključak vode. U funkciji je i sustav za zalijevanje zelenila. U prvu fazu radova utrošeno je više od 147.000 KM. No, za drugu fazu, koja uskoro treba početi, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH osigurao je 200.000 KM. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za početak realizacije. Ukupna vrijednost radova na provedbi druge faze je 377.146 KM, a ostatak sredstva od 177.146 KM osigurat će Grad Široki Brijeg, koji je i osnivač ovog ekološkog projekta.

Zoran Slišković, direktor javnog poduzeća Čistoća Široki Brijeg, nositelja projekta, kazao nam je da druga faza ovog projekta podrazumijeva izgradnju glavne dvorane na 383 četvorna metra, koja će služiti za prihvat kamiona s već selektiranim otpadom, koji će nakon pregleda i baliranja ići izvan dvorane pod nadstrešnicu kako bi na kraju imao svoju tržišnu vrijednost kao reciklažna sirovina.

Treća, finalna faza ovog projekta obuhvaća opremanje reciklažnog dvorišta i podrazumijeva postavljanje reciklažnih traka i kontejnera te izgradnju upravnog prostora i nadstrešnica za reciklirane proizvode. Nakon što se potpiše ugovor o realizaciji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH te odaberu izvođač radova i nadzor, treba u roku od 12 mjeseci završiti drugu fazu. Treća faza ovog projekta treba se realizirati početkom 2026. godine uz financijsku podršku viših razina vlasti u BiH i europskih fondova. Reciklažno dvorište u Širokom Brijegu omogućit će smanjenje količina komunalnog otpada na odlagalištima. U JP Čistoća Široki Brijeg i upravi Grada Širokog Brijega vjeruju da će dovršetak širokobriješkog reciklažnog dvorišta objeručke prihvatiti fondovi EU-a, koji u BiH podržavaju ovakve ekološke projekte.

Dodjela kanta

- Bit i zadaća reciklažnog dvorišta je odlaganje komunalnog otpada i pretvaranje u recikliranu sirovinu za tržište - kaže Zoran Slišković, direktor JP Čistoća Široki Brijeg, koji zapošljava 25 djelatnika, i dodaje kako je ovih dana u ovom širokobriješkom javnom poduzeću bila prava "gužva" zbog popunjavanja zahtjeva za dodjelu 500 kanti za komunalni otpad te naglasio:

- Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a te Grad Široki Brijeg i JP Čistoća financirali su nabavu 500 kanti i 10 kontejnera od 1100 litara, ukupne novčane vrijednosti 52.300 KM. Sada je u Širokom Brijegu 1100 kanti za komunalni otpad, a tijekom ove godine planiramo nabaviti i podijeliti još tisuću.

Djelatnici JP Čistoća Široki Brijeg godišnje sa šest kamiona prikupe i odvezu šest tisuća tona komunalnog otpada. Ima godišnji proračun od oko milijun i 400.000 KM, a održava zelene površine u gradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije