Lahmacun

Recept za lažnu pizzu s mljevenim mesom koja će vas oduševiti

Getty Images
13.05.2020.
u 07:13

Ljubiteljice turskih sapunica sigurno su čule za lahmacun. Taj turski specijalitet jedno je od njihovih najpopularnijih jela.

Lahmacun je zapravo tanašni kruščić nalik tortilji premazan nadjevom od mljevenog mesa, a nazivaju ga i turskom pizzom.

U originalu se uglavnom radi s mljevenom janjetinom ili u kombinaciji s junetinom. Zadovoljna.hr donosi recept s junetinom, ali slobodno ga prilagodite svom ukusu i stavite drugo meso.

NADJEV (ZA 5 LAHMACUNA):

- 200 grama mljevene junetine
- 1 luk srednje veličine
- 3 češnja češnjaka
- 1 velika šaka peršinova lišća
- 1 svježa crvena paprika
- 4 velike jušne žlice pasirane rajčice
- 1 čajna žličica mljevenog čilija
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- sol i papar u količini po vlastitom ukusu

SASTOJCI ZA TIJESTO:

- 300 grama brašna za dizano tijesto
- 15 grama svježeg kvasca
- 250 ml tople vode
- 1 čajna žličica soli
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- 3 jušne žlice mlijeka i žličica šećera (za kvasac)

PRIPREMA:

1. Započnite s pripremom nadjeva. Prvo sve sastojke za nadjev osim mesa stavite u sjeckalicu i narežite nasitno. Pripazite samo da vam se sve ne pretvori u pastu, sastojci moraju biti fino sjeckani, a ne kašasti. Izručite sve u posudu, dodajte meso i zatim rukom sve dobro mijesite 2-3 minute dok se sve lijepo ne poveže. Začinite po potrebi dodatno, slobodno se poigrajte začinima i dodajte neke po svom ukusu.

2. Sada počnite s pripremom tijesta. Prvo aktivirajte kvasac. Na laganoj vatri smlačite mlijeko sa šećerom. Razmrvite u to kvasac, dobro promiješajte sa žlicom i zatim pospite s malo brašna i ostavite da se diže. Brašno stavite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad se kvasac digne, ubacite ga u posudu i povežite s brašnom. Dodajte sol i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite ulje, vratite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže sat vremena.

3. Kad se tijesto diglo, podijelite ga na pet jednakih dijelova i oblikujte manje kugle. Razvaljajte kuglu što je tanje moguće na pobrašnjenoj površini kako vam se tijesto ne bi lijepilo. Stavite na njega dvije žlice nadjeva i zatim prstima lagano nadjev raširite po cijelom tijestu i malo ga utisnite. Na isti način završite ostale kugle i stavite ih na protvane za pečenje.

4. Lahmacun pecite 10-ak minuta na 220 Celzijevih stupnjeva. Gotov je kad se površina lijepo zapeče, a rubovi postanu tamni. Prije serviranja možete ga pošpricati s malo limunova soka, dodati malo sjeckanog peršina i luka. Zatim ga zarolajte i jedite kao wrap.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?