Projekt EMPOWER

Razvoj profesionalne rehabilitacije u BiH: izazovi i prilike

08.06.2023.
u 15:50

Caritas BiH je od 05. do 07. lipnja 2023. god. u Sarajevu organizirao Forum na temu “Razvoj profesionalne rehabilitacije u Bosni i Hercegovini: izazovi i prilike” u okviru projekta EMPOWER. Ovaj događaj je imao za cilj razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u BiH i susjedstvu te pregled trenutne situacije u BiH kada je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji. 

Forum je otvorio mons. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH koji je ohrabrujućim riječima pozdravio sve nazočne i još jednom istakao potporu koju organizacije osoba s invaliditetom imaju u Caritasu Bosne i Hercegovine. Nazočni predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, iz cijele BiH, kao i javnih institucija, na početku programa su bili u prigodi čuti predstavljanje Suvada Zahirovića, “Informativni centar za osobe s invaliditetom Lotos Tuzla” Unije organizacija osoba s invaliditetom BiH.

Potom su uslijedili primjeri dobre prakse iz Bosne i Hercegovine te je sudionicima Foruma Vedad Vajzović predstavio rad Udruge ProReha i socijalnog poduzeća Greens d.o.o. iz Sarajeva te je pojasnio na koji način pripremaju osobe s invaliditetom za radna mjesta unutar svog socijalnog poduzeća, ali i za rad na otvorenom tržištu. Armin Hadžić je u ime TMP d.o.o. Društva za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba predstavio jedno od najvećih socijalnih poduzeća u regiji koje radi na profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom i ima uposlene 43 osobe s invaliditetom.

Poseban interes sudionika je privukla Mladena Stupar iz Umjetničke radionice “SEKA” s.p. iz Prijedora koja je podijelila osobnu priču o putu osobe s invaliditetom ka samozapošljavanju i održavanju uspješnog biznisa.

Nazočnima su svoj način rada i iskustva u području profesionalne rehabilitacije podijelili gosti foruma i predstavnici Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije – UIPS i Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Novitas consult d.o.o. Šabac iz Srbije te Multidisciplinarni obrazovni centar - "Pamark iz Crne Gore. Podijeljena iskustva su veoma korisna za naredne korake u poboljšanju profesionalne rehabilitacije u BiH.
“Tema ovog Foruma ima poseban značaj, ne samo za osobe s invaliditetom, nego i za cjelokupno društvo u regiji. Jako je važno da čujemo iskustva organizacija osoba s invaliditetom, socijalnih poduzeća ali i svih onih koji se na neki način bave profesionalnom rehabilitacijom osoba s invaliditetom jer samo tako možemo unaprijediti čitav njen proces, ali i učiti jedni od drugih.” , izjavila je  Mirjana Pantelić, iz Udruženja poduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije.
Drugi dan Foruma započeo je obraćanjem Adnana Delića, Ministra rada i socijalne politike FBiH koji je predstavio planove rada ministarstva, naglasio da stoji na raspolaganju organizacijama osoba s invaliditetom za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u društvu te najavio izmjene zakona do kraja godine.

Predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH Vinko Jerinić i Republike Srpske  Stevica Dronjak su prezentirali dosadašnji rad Fondova kao i planove koje imaju u razvijanju profesionalne rehabilitacije.
Predstavnik Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske prezentirao je dosadašnji rad Fonda kao i buduće strategije koja će unaprijediti profesionalnu rehabilitaciju u Republici Srpskoj. “Naš Fond je u procesu izrade strategije razvoja profesionalne rehabilitacije u Republici Srpskoj sa željom da profesionalna rehabilitacija zaživi u punom kapacitetu što ćemo normirati i uokviriti u zakon koji očekujemo u 2024. godini. ”, izjavio je Stevica Dronjak v.d. direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske.

“Prije svega zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji Caritasu BiH na obostrano zadovoljstvo. Fond redovito kroz zaseban LOT putem javnog poziva financira programe profesionalne rehabilitacije - osposobljavanja za osobe s invaliditetom u redovnim obrazovnim ustanovama što planira nastaviti a i unaprijediti.”, rekao je Vinko Jerinić, rukovoditelj sektora za nadzor i obračun nadoknada Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH.

Zaključeno je da treba kontinuirano raditi na uspostavi kvalitetnog sustava profesionalne rehabilitacije tako da u sve procese donošenja novih zakonskih rješenja budu obvezno i ravnopravno uključene osobe s invaliditetom.

Projekt “EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom” financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK “Fenix” iz Tuzle, Udrugom “ProReha” iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske. Projekt traje 36 mjeseci, a provodi se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije