Serge Brammertz

Razmotrit ćemo odluku oslobađanja Mladića za genocid u šest općina

Serge Brammertz
22.11.2017.
u 13:45

Glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz, nakon izricanja presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora, kazao je da je ta presuda bitna jer se događa u vrijeme kada se zločinci veličaju i zločini poriču.

Poručio je da su samo žrtve stvarni heroji.

Najavio je da će Tužiteljstvo Haaškog tribunala razmotriti odluku oslobađanja Mladića za genocid u šest općina, javlja izvještač Fene iz Haaga. 

- Mi ćemo preispitati tu odluku. Vijeće je ipak utvrdilo da su u tim općinama počinjeni zločini protiv čovječnosti i za to je Mladić kriv, to je također važno - istaknuo je Brammertz.

Dodao je da će biti tvrdnji da je današnja presuda protiv srpskog naroda, ali da je ovo Mladićeva krivnja.

- Oni koji kažu da je Mladić heroj i da je branio svoj narod, mislim da ova presuda dokazuje suprotno - naglasio je Brammertz.

Zahvalio je žrtvama na suradnji tijekom procesa.

Sudsko vijeće Haaškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Riječ je o prvostupanjskoj presudi, na koju će se moći žaliti i Tužiteljstvo i Mladićeva obrana.

Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tijekom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid.

Mladić je uhićen 26. svibnja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Haagu je izručen 31. svibnja iste godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije